Tramp: Rusija ne drži Ameriku na nišanu

© REUTERS / Leonhard FoegerPredsednici SAD i Rusije, Donald Tramp i Vladimir Putin, na konferenciji za medije u Helsinkiju
Predsednici SAD i Rusije, Donald Tramp i Vladimir Putin, na konferenciji za medije u Helsinkiju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da ne veruje da Rusija i dalje drži SAD na nišanu, što je u suprotnosti sa procenom američke obaveštajne službe, da Moskva nastavlja da se meša u američke izbore.

Tramp je u utorak pokušao da se vrati na komentare da veruje predsedniku Rusije Vladimiru Putinu umesto američkih šefova obaveštajnih službi o mešanju Rusije u izbore 2016. godine. Upitan u sredu da li Rusija još uvek ima na nišanu Sjedinjene Američke Države, Tramp je odmahnuo glavom i odgovorio: „Ne.“

​Tramp je dodao da niko nije bio čvršći prema Rusiji od njega i rekao da predsednik Rusije Vladimir Putin „to zna bolje nego iko“ i „nije srećan zbog toga“.

„Pogledajte cifre, pogledajte šta smo uradili, pogledajte sankcije, ambasadore kojih tamo nema, na ono što se nažalost nedavno desilo u Siriji“, rekao je Tramp pred sastanak svog kabineta u Beloj kući.

On je takođe naveo da je njegov nedavni put u Evropu stvorio „veći mir i bezbednost za čitav svet“ i nazvao ga „ogromnim uspehom“, koji će se „razvijati tokom nekoliko godina“.

Američki predsednik Donald Tramp na sastanku sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom - Sputnik Srbija
Trampova poruka „hejterima“ koji su očekivali boks meč sa Putinom

Ranije je Tramp rekao da ipak veruje nalazima američkih obaveštajnih službi o „mešanju Rusije“ u američke izbore.

„Prihvatam nalaze obaveštajne zajednice da je postojalo mešanje (Rusije), mogli su biti i drugi ljudi. I nije bilo dogovora (sa Rusijom)“, rekao je Tramp. Prema njegovim rečima, on potpuno veruje i podržava obaveštajne službe.

Njegove reči su u suprotnosti sa onim što je govorio na zajedničkoj konferenciji sa ruskim liderom.

Tramp je tada izjavio da su u skandalu sa navodnim mešanjem Rusije u izbore „krive obe strane“, što je izazvalo žestoke kritike unutar Sjedinjenih Američkih Država.

Predsednik SAD Donald Tramp - Sputnik Srbija
Tramp: Pogrešno sam se izrazio, sankcije Rusiji ostaju

Američki predsednik je precizirao da ne vidi dokaze o mešanju Rusije, što Kremlj takođe demantuje.

Juče je Tramp napisao da je sastanak sa Putinom bio uspešniji od samita NATO-a, što je izazvalo novi talas kritike.

U Predsedničkoj palati u Helsinkiju 16. jula je održan prvi sastanak Putina i Trampa u punom formatu. Lideri su oči u oči razgovarali nešto više od dva sata, nakon čega su im se za radnim doručkom pridružili i članovi delegacija. Predsednici su razmatrali pitanja bilateralnih i međunarodnih odnosa. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala