Tači najavio da će u Berlinu tražiti pripajanje "preševske doline"

© AP Photo / Visar KryeziuHašim Tači
Hašim Tači - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio da nema velika očekivanja od sutrašnjeg samita u Berlinu, dodajući da će u Nemačkoj zatražiti pripajanje takozvane „preševske doline“ Kosovu.

Tači je medijima na prištinskom aerodromu pred odlazak u Berlin kazao da neće dozvoliti razgovore o razmeni teritorija.

„Ponavljam svoj stav, bilo bi od interesa da se Albanci iz Preševa, Bujanovca i Medveđe priključe Kosovu. To bi bila korekcija istorijske nepravde. Ja ću biti protiv razmene teritorija. Nećemo dozvoliti ni pod kojim okolnostima nikakav dvojni suverenitet, nemačko-nemački model, model Republike Srpske“, istakao je Tači, prenosi RTS.

Premijer tzv. Kosova Ramuš Haradinaj - Sputnik Srbija
Haradinaj: Priznanje, ratna odšteta, pa ukidanje taksi

On očekuje od lidera Nemačke i Francuske da podrže Kosovo na evropskom putu i ​​liberalizaciju viznog režima.

„Očekujem da će kancelarka Merkel i predsednik Makron tražiti priznanje Kosova na ovom sastanku. Čak i priznavanje Kosova od strane pe zemalja EU koje oklevaju da to urade“, rekao je Tači.

RTK 2 na srpskom jeziku preneo je da je Tači naveo da je ovih dana nastavio konsultacije sa međunarodnim partnerima u vezi sa konferencijom u Berlinu, čiji su organizatori Merkelova i predsednik Francuske Emanuel Makron.

Prema Tačijevom mišljenju, na sastanku će se posebno naglasiti mogućnost nastavka dijaloga između Kosova i Srbije i postizanja sveobuhvatnog i konačnog sporazuma koji bi doneo još veću stabilnost na Zapadnom Balkanu.

„Pozdravljam pojačani angažman Nemačke i Francuske za Zapadni Balkan u celini, a posebno za Kosovo. Na ovom sastanku će se oceniti značajan napredak koji je urađen do sada. Berlinski sastanak neće doneti novi proces, ali će se tražiti mogućnosti za rešavanje problema, uzimajući kao primer uspešni sporazum između Severne Makedonije i Grčke“, poručio je Tači.

Angela Merkel i Emanuel Makron - Sputnik Srbija
Nemački stručnjak o samitu u Berlinu: Preuzeti pregovore od Brisela i krenuti ispočetka

On je takođe izneo očekivanja da će kancelarka Merkel i predsednik Makron dati podršku liberalizaciji viznog režima za građane Kosova, u znak poštovanja ugovora između Evropske unije i Kosova.

„Kosovo je ispunilo sve kriterijume i zaslužuje slobodno kretanje kao i svi drugi građani regiona i kontinenta. Ako se to ne dogodi, sastanak u Berlinu će biti razočaravajući za građane Kosova“, naveo je Tači.

On je ponovio tvrdnje o „genocidu Srbije na Kosovu 1998. i 1999. godine“, najavivši da će na ovom sastanku tražiti i kažnjavanje Beograda.

„Takođe ćemo se fokusirati na mogućnosti ekonomske saradnje i jačanje zakona i reda, posebno u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Takođe ćemo potvrditi našu posvećenost da nastavimo, bez kompromisa, borbu protiv radikalizma, terorizma i bilo kakvog ekstremizma“, naveo je Tači.

On je juče u intervjuu za RTV 21 izjavio da očekuje da će Merkelova ubediti predsednika Srbije da prizna samoproglašenu nezavisnost Kosova na predstojećem sastanku u Berlinu.

Tači je izneo očekivanja da će Merkelova pozvati i pet država-članica Evropske unije, kao i Bosnu i Hercegovinu, da priznaju samoproglašenu prištinsku nezavisnost.

„Postojaće dobra šansa da se to dogodi. Istovremeno, nećemo ni pod kojim uslovima prihvatiti da Kosovu neko predloži neki tip duplog suvereniteta ili bilo kakav nemačko-nemački model, Republiku Srpsku ili bilo kakvu autonomiju“, istakao je Tači.

On je kazao i da je skeptičan po pitanju toga da će se Beograd i Priština usaglasiti o nastavku dijaloga, ali da će na sastanku u Berlinu biti poziva za nastavak dijaloga na osnovu mogućnosti postizanja sveobuhvatnog sporazuma normalizacije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala