U toku susret Putina i Kima: Sastanak duži od sat vremena

© Sputnik / Valeriй Melьnikov / Uđi u bazu fotografijaLideri Severne Koreje i Rusije Kim Džong Un i Vladimir Putin
Lideri Severne Koreje i Rusije Kim Džong Un i Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednici Rusije i Severne Koreje, Vladimir Putin i Kim Džong Un, sastali su se danas u Vladivostoku. Sastanak traje već nešto duže od sat vremena.

Ovo je Kimova prva poseta Rusiji i prvi susret s Putinom, a ruski predsednik je primio severnokorejskog lidera u kampusu Univerziteta u Vladivostoku.

Oni će voditi razgovor u tet-a-tet formatu uz prisustvo prevodioca, a samo uvodni deo sastanka bio je otvoren za medije.

Kim Džong Un u Vladivostoku - Sputnik Srbija
Događaj istorijskih razmera: Posle Trampovog fijaska na scenu stupa Putin

Putin je na početku sastanka izrazio uverenje da će Kimova poseta doprineti regulisanju situacije na Korejskom poluostrvu. 

Takođe je pozdravio napore Pjongjanga za normalizaciju odnosa sa Južnom Korejom i SAD.

Kim je sa svoje strane izrazio nadu da će ovaj samit doprineti bilateralnim odnosima između Severne Koreje i Rusije, ali i da će Putin pomoći da se snize tenzije na Korejskom poluostrvu.

„Situacija na Korejskom poluostrvu je u centru pažnje međunarodne javnosti već neko vreme. Nadam se da će ovi pregovori biti važan trenutak u rešavanju krize, da će naša razmena mišljenja uticati na konačan ishod“, rekao je Kim.

Kim je ujedno i čestitao Putinu na predsedničkim izborima prošle godine, i zahvalio mu na pozivu i na tome što je doputovao čak iz Moskve na ovaj sastanak.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala