Zašto se seje strah od novog evropskog Hitlera koji bi da započne rat

CC0 / / Raspad EU - ilustracija
Raspad EU - ilustracija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Slovenije Marjan Šarec podigao je medijsku prašinu kada je uporedio situaciju u Evropi sa onom pred izbijanje Drugog svetskog rata, a još više činjenicom da je evropske političare uporedio sa onima koji su svojevremeno popuštali Adolfu Hitleru.
Marjan Šarec - Sputnik Srbija
Premijer Slovenije: U Evropi kao pred Drugi svetski rat, ako se EU raspadne – propali smo

U intervjuu koji je dao agenciji AP, Šarec je ocenio da Evropska unija ubuduće mora brže i odlučnije da donosi odluke, kao i da ćemo „svi propasti ako ona propadne“.

U isto vreme on je istakao da Uniji treba novo i efikasnije vođstvo, ako želi uspešno da parira talasu populizma i sve većem uticaju Rusije i Kine.

Karijerni diplomata Zoran Milivojević kaže da taj intervju izaziva pažnju, ali otvara i niz pitanja, jer iz analize slovenačkog premijera nije jasno ono što je i osnovno — ko je današnji Hitler?

„Kome se to ’sve toleriše‘ i ko je taj ko, prema Šarecom mišljenju, stvara uslove za novi globalni sukob? To sigurno, prema njemu, ne bi trebalo da bude Nemačka, jer je ona stožer Zapadne Evrope i zapadnog sveta na ovim prostorima, u koji je Slovenija duboko integrisana kao članica EU i NATO-a. Pominjanje Rusije i Kine u njegovom izlaganju verujem da je samo odraz globalnih dešavanja i suprotstavljanja u multipolarnom svetu na relaciji Amerika-Rusija-Kina“, uveren je naš sagovornik.

U isto vreme Milivojević nije siguran u kojem smislu bi Rusija i Kina mogle da budu zemlje kojima se „nešto toleriše“, jer nije jasno šta bi to trebalo da im se toleriše.

Zastave Rusije i EU - Sputnik Srbija
Nemački poslanik: Sankcije protiv Rusije uperene su protiv EU

„Ono što meni liči kao motiv za ovakvu analizu slovenačkog zvaničnika jesu sami odnosi u EU. Dakle, u pozadini je sukob suverenista ili populista, to jest grupacije koja se zalaže za jače nacionalne države, i Brisela, koji bi svima da diktira uslove — od načina života do funkcionisanja u državno-pravnom smislu“, dodaje on.

Naime, Milivojević podseća da slovenački premijer pripada levici kojoj ne odgovaraju populističke tendencije u EU. Kako kaže, to je i razlog zbog čega je napravio ovu paralelu i to baš pred izbore u EU, na kojima se prognozira dobar plasman suverenista.

Naš sagovornik u isto vreme napominje da slovenački premijer zaboravlja na važan deo u EU koji se ne slaže sa politikom Amerike.

Pripadnik Kfora - Sputnik Srbija
Kulminacija nervoze u trouglu Amerika-EU-Priština: Pritegnuti Srbiju — sad!

„Ako išta preti miru i stabilnosti, onda je to politika sile, a ona se primenjuje novim visokotehnološkim sredstvima 21. veka. Takođe, i onim što direktno zadire u mir, a to je ekonomija. Amerika i njeni partneri nikada pre nisu upotrebljavali sankcije kao metod kao što to sada čine. Njih uvode i neki evropski centri i bilo bi lepo da slovenački premijer i to jasno definiše“, navodi Milivojević. 

Naš sagovornik podseća da je sve što se trenutno dešava u svetu izazvano ignorisanjem principa koji se zasnivaju na Povelji UN i standardima koji su upravo i doneti posle iskustava iz Drugog svetskog rata.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala