Ekonomski forum na Jalti: Saradnja Srbije sa Krimom, u fokusu poljoprivreda

© Olivera IkodinovićSesija „Stvaranje sistema podrške poljoprivrednika i razvoj kooperacije"
Sesija „Stvaranje sistema podrške poljoprivrednika i razvoj kooperacije - Sputnik Srbija
Pratite nas
U okviru petog Međunarodnog ekonomskog foruma na Jalti održana je sesija „Stvaranje sistema podrške poljoprivrednika i razvoj kooperacije“ na kojoj je učestvovao i dr Vladan Pešić, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, koji je u izjavi za Sputnjik najavio saradnju sa Krimom u oblasti poljoprivrede.

„Na sesiji smo izneli pozitivna iskustva vezana za naše zadruge, za trenutno stanje u zadrugarstvu, za program koji već dve godine sprovodi Vlada Srbije, a koji se tiče finansijske pomoći zadrugama. Izneo sam i svoja pozitivna iskustva, jer dve zadruge su na poslednjem konkursu dobile bespovratna sredstva, a upravo ono što je najvažnije jeste to da su koristile inovativna rešenja, a to su faktički novi proizvodi i nove metode koje traži tržište, a koji se do sada nisu proizvodili ili nisu u onom obliku i na onom nivou za koji postoji potreba na tržištu. Te nove inovativne stvari jesu proizvodnja ulja od smilja i lavande, a drugo je proizvodnja batata (slatkog krompira) i kašice od batata, koja je dečija hrana“, rekao je Pešić.

On je istakao da bi uskoro na Krimu mogla da započne realizacija jednog od tri projekta.

© Olivera IkodinovićDr Vladan Pešić, profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu na 5. Međunarodnom ekonomskom forumu na Jalti
Dr Vladan Pešić, profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu na 5. Međunarodnom ekonomskom forumu na Jalti - Sputnik Srbija
Dr Vladan Pešić, profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu na 5. Međunarodnom ekonomskom forumu na Jalti

„Taj projekat je upravo proizvodnja smilja i lavande, s obzirom da postoji veliko interesovanje ne samo kod određenih kooperanata, koji bi rado ušli u to, nego što je mnogo važnije i kod određenih korporacija koje su zainteresovane da taj projekat finansiraju i nađu svoj vlastiti interes“, naveo je profesor.

Prema njegovim rečima, Krim ima idealne uslove za tu vrstu proizvodnje.

„Krim do sada tu vrstu kulture nije imao. Postojali su određeni vidovi i vrste smilja, odnosno besmrtnika, ali ovaj tzv. mediteranski i korzikanski tip, koji daju najbolji kvalitet za potrebe farmaceutske i kozmetičke industrije, do sada nisu imali i već ove godine treba da krene taj pilot projekat.“

Pešić je dodao da se vrše pripreme i da je u toku izrada dokumentacije, određivanje polja, metodike…

„Mi ćemo sa naše strane dati semenski sadni materijal i sve ono što je potrebno za dobru proizvodnju“, naglasio je profesor.

Pešić je takođe dodao da na Krimu postoji interesovanje i za proizvodnju slatkog krompira.

„Postoji interesovanje dve fabrike — jedne koja se bavi proizvodnjom dečije hrane i jedne farmaceutske firme, koja je ušla u zonu zdrave hrane i koja želi da investira u Srbiji. Reč je o firmi ’Biotek‘, koja je veoma poznata u Rusiji. Dalji razgovori predstoje nam ovih dana“, rekao je Pešić, dodajući da se batat već gaji u okolini Šapca, a da Krim ima idealne uslove za navedene projekte.

Pešić je istakao da bi saradnja sa krimskim poluostrvom mogla da se razvija u više pravaca, podsećajući da Krim već ima dva svetski poznata brenda.

„Ono po čemu je Krim poznat je turistički mondenski centar — Jalta, a drugi svetski brend je krimsko vino. Još mnogo toga bi moglo da se proizvodi… Sve što se u poljoprivredi bude proizvelo naći će svoje mesto na krimskom tržištu“, zaključio je Pešić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala