Australija se odrekla Asanža

© REUTERS / Henry NichollsDžulijan Asanž
Džulijan Asanž - Sputnik Srbija
Pratite nas
Osnivač „Vikiliksa“ Džulijan Asanž, koji je uhapšen u Londonu, neće dobiti posebnu pomoć od svoje otadžbine — Australije, saopštio je premijer zemlje Skot Morison, javlja Ej-Bi-Si.

Po rečima Morisona, Asanžu pomažu u konzulatu, ali kao svakom drugom Australijancu u takvoj situaciji. Neće biti nekog specijalnog odnosa prema njemu.

Premijer je dodao da prekršaj koji se stavlja na teret osnivaču „Vikiliksa“ u ovom slučaju nema značaja. Državljaninu Australije koji se suočava sa pravosudnim sistemom u drugim državama u svakom slučaju se pružaju konsultacije i pruža se podrška, objasnio je Morison.

„Tako funkcioniše sistem“, zaključio je on.

Aerodrom u Kitu, Ekvador - Sputnik Srbija
Čistka se nastavlja: Policija Ekvadora uhapsila Asanžovog bliskog čoveka

Asanž je postao poznat širom sveta nakon niza publikacija o slučajevima kao što su vojne operacije SAD u Avganistanu i Iraku, kao i uslovima u kojima borave ljudi u zatvoru Gvantanamo. Asanž je autor programa na televizijskom kanalu RT, koji je 2013. godine pobedio na festivalu u Njujorku.

Osnivač „Vikiliksa“ je 2010. godine u Švedskoj bio optužen za seksualne prestupe, koje je on negirao. Švedski sud je raspisao međunarodnu poternicu za njim, nakon čega je Asanž bio uhapšen u Londonu, ali je ubrzo bio pušten uz kauciju.

Slučaj protiv njega u Švedskoj zatvoren je 2017. godine, ali je nakon vesti o hapšenju Asanža švedsko Tužilaštvo saopštilo da razmatra mogućnost obnavljanja istrage. Asanž i njegove pristalice su strahovali da će ga Švedska deportovati u SAD, gde bi mogao da bude osuđen na 35 godina zatvora ili na smrtnu kaznu zbog objavljivanja tajnih dokumenata Stejt departmenta SAD. Osnivač „Vikiliksa“ negira sve optužnice i tvrdi da su one politički motivisane.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala