Slučaj Asanž — oglasila se Šveđanka

© AP Photo / Kirsty WigglesworthOsnivač Vikiliksa Džulijan Asanž
Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž - Sputnik Srbija
Pratite nas
Švedsko tužilaštvo razmatra mogućnost obnavljanja istrage protiv osnivača portala „Vikiliks“ Džulijana Asanža koji se u toj zemlji tereti za silovanje, prenosi list „Svenska Dagbladet“ pozivajući se na predstavnika tužilaštva.

„Mi razmatramo to pitanje i saopštićemo našu odluku kasnije u toku dana“, izjavio je portparol tužilaštva Karl Igland.

Protest ispred ambasade Ekvadora u Londonu gde je boravio osnivač Vikiliksa Džulejen Asanž, 5. aprila 2019. - Sputnik Srbija
Britanska policija: Uhapšen Asanž

Švedsko tužilaštvo je odustalo od preliminarne istrage 2017. godine. 

On je takođe objasnio da je glavni tužilac u slučaju Asanža Marijana Ni penzionisana i u slučaju ponovnog pokretanja postupka, tužilaštvo će morati da odluči ko će voditi ovaj slučaj.

Istovremeno je i Šveđanka, koja optužuje osnivača „Vikiliksa“ Džulijana Asanža za silovanje, izjavila da će zatražiti ponovno otvaranje tog slučaja pred švedskim pravosuđem.

Advokat Elizabet Masi Fric rekla je da je današnje hapšenje Asanža njena klijentkinja čekala i nadala se tome još od 2012. godine, prenela je agencija AP.

Vikiliks kamion - Sputnik Srbija
Vikiliks: Asanž žrtva moćnih, uključujući i CIA

Kako je istakla, ona i njena klijentkinja uradiće sve što mogu da se slučaj u Švedskoj ponovo otvori, kao i da se Asanž izruči toj zemlji, kako bi mu se sudilo za silovanje.  

Asanž je uhapšen u ambasadi Ekvadora i sada se nalazi u policijskoj stanici u Londonu i „što je moguće pre“ će se pojaviti pred prekršajnim sudom u Vestminsteru.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala