Vikiliks: Asanž žrtva moćnih, uključujući i CIA

© Flickr / Steve RhodesVikiliks kamion
Vikiliks kamion - Sputnik Srbija
Pratite nas
Međunarodna neprofitna organizacija ​„Vikiliks“, čiji je osnivač Džulijan Asanž danas uhapšen u Londonu, optužila je „moćne aktere“, uključujući američku Centralnu obaveštajnu agenciju (CIA), za „sofisticirane napore“ da se Asanž dehumanizuje, delegitimiše i odvede u zatvor.

„Vikiliks“ je na svom nalogu na Tviteru objavio fotografiju Asanža, uz koju je napisao da je „ovaj čovek sin, otac i brat“, da je on osvojio desetine novinarskih nagrada i da je bio nominovan za Nobelovu nagradu za mir svake godine od 2010.

​„Moćni akteri, uključujući CIA, angažovani su u sofisticiranim naporima da se on dehumanizuje, delegitimizuje i zatvori“, naveo je „Vikiliks“ uz hešteg „Zaštiti Asanža“.

Asanž (47) je uhapšen danas u ambasadi Ekvadora u Londonu, pošto mu je Vlada te zemlje ukinula azil, podseća Tanjug.

U ekvadorskoj ambasadi Asanž se nalazio od 2012. godine, kako bi izbegao izručenje Švedskoj koja ga je teretila za seksualno zlostavljanje.

Asanž je negirao optužbe i odbijao izručenje, strahujući da će ga Švedska predati vlastima SAD koje ga optužuju za obelodanjivanje poverljivih vojnih i diplomatskih dokumenata.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala