Haos u Sudanu: Predsednik uhapšen, vojska preuzela vlast, uvedeno vanredno stanje (video)

© AFP 2023Pripadnici vojske Sudana u Kartumu.
Pripadnici vojske Sudana u Kartumu. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar odbrane Sudana Auf ibn Avad potvrdio je da je vojska uhapsila predsednika Sudana Omara Bašira i objavila kraj stare Vlade i uspostavljanje vojnog saveta koji će voditi zemlju najmanje naredne dve godine.

Ministar je dodao da su raspušteni Vlada i regionalne uprave.

​Avad je takođe naveo da se u zemlji na tri meseca uvodi vanredno stanje.

„Objavljujem da je predsednik uhapšen i nalazi se na bezbednom mestu“, naglasio je ministar tokom obraćanja na državnoj televiziji.

„Priprema uslova za mirnu smenu vlasti, stvaranje političkih partija i održavanje slobodnih fer izbora na kraju prelaznog perioda i stvaranje stalnog Ustava zemlje“, istakao je ministar.

On je takođe izjavio da Ustav iz 2005. prestaje da važi.

Izvori u vladajućoj partiji Sudana Nacionalni kongres ranije su potvrdili za Sputnjik saopštenja o pritvaranju bivšeg ministra odbrane Abdurahima Huseina, kojeg traži Međunarodni krivični sud, i vršioca dužnosti predsednika stranke Ahmeda Haruna. 

Demonstranti u Sudanu na protestu u Hartumu zahtevaju ostavku predsednika Omara Bašira - Sputnik Srbija
U Sudanu izvršen vojni puč, predsednik u pritvoru? (video)

Ranije su portal „El Hadat“ i libanska televizija „Majadin“, pozivajući se na izvore, javili da je sudanska vojska smenila predsednika Bašira i otpustila Vladu. 

Pripadnici Oružanih snaga jutros su zauzeli zgradu državne televizije. 

U Sudanu već oko četiri meseca traju narodni protesti, koji su počeli sa zahtevom za snižavanjem cena hleba, ali su se postepeno pretvorili u slogane za smenu političkog režima Omara Bašira, koji je na vlasti u Sudanu 30 godina. Za to vreme, kako navode opozicija i aktivisti za ljudska prava, ubijeno je oko 60 demonstranata, stotine je povređeno, a nekoliko hiljada je uhapšeno.

Prošlog vikenda je hiljade demonstranata izašlo na ulice Kartuma i drugih gradova, kako bi zahtevali ostavku predsednika. Demonstranti su došli do zgrade Generalštaba vojske u Kartumu, kako bi pozvali vojsku da „stane na stranu naroda i iznudi ostavku predsednika“. U nekim delovima grada počela je razmena vatre između demonstranata koje su podržali pojedini vojnici i snage bezbednosti. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala