U Sudanu izvršen vojni puč, predsednik u pritvoru? (video)

© REUTERS / StringerDemonstranti u Sudanu na protestu u Hartumu zahtevaju ostavku predsednika Omara Bašira
Demonstranti u Sudanu na protestu u Hartumu zahtevaju ostavku predsednika Omara Bašira - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Sudana Omar Bašir podneo je ostavku na svoju dužnost, a trenutno su u toku konsultacije o formiranju prelaznog saveta, prenosi agencija Rojters pozivajući se na izvore u Vladi.

Ranije su portal „El Hadat“ i libanska televizija „Majadin“, pozivajući se na izvore, javili da je sudanska vojska smenila predsednika Bašira i otpustila Vladu.

​Novine „Hadat“ su takođe potvrdile ostavku Omara Bašira.

Istovremeno, „Skaj njuz Arabija“ je javila da je šef države u kućnom pritvoru. Takođe se navodi da su pritvoreni aktuelni i bivši visoki zvaničnici iz okruženja predsednika. Među njima su načelnik predsedničke garde i bivši ministar odbrane Abdel Rahim Muhamed Husein, kao i lider vladajuće partije Nacionalni kongres Ahmad Harun. Prema njihovim informacijama, uhapšeno je više od 100 ljudi.

Međutim, visoki zvaničnik u predsedničkoj palati u Kartumu nije za Sputnjik potvrdio izveštaje da je predsednik Bašir u kućnom pritvoru. Prema njegovim rečima, predsednik se nalazi u zgradi Generalštaba Oružanih snaga zemlje.

Stanovnici glavnog grada Sudana masovno su izašli na ulice sa zastavama zemlje, slaveći ostavku predsednika Bašira još pre zvanične objave o njoj. Stanovnici uzvikuju parolu „Pobedili smo“.

Saobraćaj u gradu je otežan. 

​Agencija Rojters je, pozivajući se na državnu televiziju, ranije prenela da će sudanska armija uskoro dati važno saopštenje.

Televizija navodi da će vojska saopštiti o stvaranju vojnog saveta koji će upravljati državom tokom prelaznog perioda. Takođe se dodaje da bi taj period mogao da traje godinu dana.

Lokalni mediji tvrde da je predsednik Bašir sprečen da izađe iz Sudana.

​Sudanski list „Sudan tribjun“ izveštava da je u Kartumu održana vanredna sednica Generalštaba Oružanih snaga zemlje bez učešća predsednika Bašira. Prema pisanju lista, vojska takođe kontroliše državnu televiziju: na televiziji se emituju „vojni marševi“, a vojska obećava da će uskoro dati „važno saopštenje“.

„Sudanska vojska je odlučila da svrgne Omara Bašira sa svih njegovih funkcija, kao i zamenike i pomoćnike i da smeni Vladu“, saopštila je televizija.

Prema njegovim informacijama, na ulicama Kartuma je povećano prisustvo vojske.

Izbeglice iz Sudana - Sputnik Srbija
Predsednik Sudana proglasio vanredno stanje na godinu dana

U Sudanu već oko četiri meseca traju narodni protesti koji su počeli sa zahtevom za snižavanjem cena hleba, ali su se postepeno pretvorili u slogane za smenu političkog režima Omara Bašira, koji je na vlasti u Sudanu 30 godina. Za to vreme, kako navodi opozicija i aktivisti za ljudska prava, ubijeno je oko 60 demonstranata, stotine je povređeno, a nekoliko hiljada je uhapšeno.

Prošlog vikenda hiljade demonstranata izašlo je na ulice Kartuma i drugih gradova, kako bi zahtevali ostavku predsednika. Demonstranti su došli do zgrade Generalštaba vojske u Kartumu, kako bi pozvali vojsku da „stane na stranu naroda i iznudi ostavku predsednika“. U nekim delovima grada počela je razmena vatre između demonstranata koje su podržali pojedini vojnici i snaga bezbednosti. 

Bašir je na vlast došao 1989. godine nakon puča, a četiri godine kasnije Sjedinjene Američke Države su njega i njegovu Vladu stavile na listu sponzora terorista i uvele sankcije.
Bašir je optužen i pred Međunarodnim sudom u Hagu zbog navoda da je izvršio genocid u Dafuru tokom pobune u toj pokrajini 2003. godine.

Uskoro opširnije…

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala