Dolazimo! Upućena pretnja svim slobodnim „zviždačima“

© AP Photo / Alastair Grant / Demontstrant protiv Asanžovog hapšenja
Demontstrant protiv Asanžovog hapšenja - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Hapšenje Džulijana Asanža je poruka svim budućim „zviždačima“ da će proći na ovaj način ako se usude da obelodane neko od nepočinstava koje čine vlade zapadnih zemalja“, kaže novinar Nikola Vrzić, autor knjige o „Vikiliksu“.

Povodom hapšenja osnivača „Vikiliksa“ Džulijana Asanža, koji se od 2012. nalazio u zgradi Ambasade Ekvadora u Londonu, a kojeg je ambasador te zemlje praktično „predao“ britanskoj policiji, Vrzić kaže da je još od promene vlasti u Ekvadoru pretila opasnost da će Asanž biti izbačen iz ambasade, odnosno da će mu biti uskraćen azil.

Protest ispred Ambasade Ekvadora u Londonu zbog hapšenja osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža - Sputnik Srbija
Dosad najciničnije obrazloženje zašto je uhapšen Asanž

„Ako se ne varam, njemu je već godinu dana uskraćena svaka komunikacija sa spoljnim svetom i pristup internetu. Naravno da su ove optužbe zbog kojih ga traži britanska policija prosto jedna smejurija, s obzirom na to da ga traže jer se nije odazvao sudu u slučaju lažnih optužbi za silovanje koje su u Švedskoj već odbačene. Naravno da je u pozadini svega toga američki pritisak i američka želja da Džulijan Asanž bude izručen i da mu se sudi u SAD“, kategoričan je Vrzić.

Tu, kako kaže, dolazimo do onoga što je najinteresantnije u čitavoj priči o najtraženijem „zviždaču“ u svetu.

„Asanžu u Americi ne treba da se sudi zbog neistine, već zbog istine koju je izneo. Toliko o tom zapadnom poimanju slobode misli, slobode govora i nezavisnom novinarstvu. Nas u Srbiji možda to treba ponajmanje da čudi. Pre dvadeset godina oni su bombardovali zgradu RTS-a upravo da bi ućutkali onu istinu koja je nepoželjna, tako da je sve ovo sada potpuno u skladu sa takvim njihovim poimanjem slobode, gde ste zapravo slobodni samo da ponavljate njihovu propagandu“, ocenjuje Vrzić.

Ruski političar Konstantin Kosačov - Sputnik Srbija
Kosačov: Asanž primer šta čeka sve koji se usude da otkriju mračne poslove Amerike

Iako je predsednik Ekvadora Lenjin Moreno rekao da je dobio garancije britanske vlade da Asanž neće biti izručen zemlji u kojoj bi mu mogla biti izrečena smrtna kazna, Nikola Vrzić smatra da je malo verovatno da Asanž ne bude izručen Sjedinjenim Državama.

„Mislim da je poenta čitave operacije upravo da Asanž bude izručen Americi, jer ne postoji drugo objašnjenje ovolikog angažovanja britanske policije i velike bruke zbog jednog minornog prekršaja. Ovo je zapravo slučaj koji prevazilazi ličnu sudbinu Džulijana Asanža ili ’Vikiliksa‘ kao organizacije. Naime, ovo je pretnja svim budućim „zviždačima“ da će proći na ovaj način ako se usude da obelodane neko od nepočinstava koje čine vlade zapadnih zemalja“, ukazuje Vrzić.

I politikolog Aleksandar Asafov ocenjuje da hapšenje osnivača Vikiliksa nije iznenađenje.

„Bez obzira na to što je slučaj Asanža već zastareo, mislim da će američki politički sistem posredstvom kolega iz Londona izravnavati račune sa njim, ne zbog biračke kampanje protiv demokrata, već zbog objavljivanja tajnih dokumenata. Nema sumnje da je Asanž nagrada za američki pravni sistem, nagrada koju su se tako dugo trudili da osvoje“, smatra Asafov.

Protest ispred Kraljevskog suda u Londonu zbog hapšenja osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža - Sputnik Srbija
Asanž već proglašen krivim

On podseća da je Asanž tokom američke predsedničke kampanje objavljivao materijale koji su smetali Demokratskoj partiji.

„Svedoci smo da se rukovodstvo Ekvadora predalo, a da je nadalje sudbina Asanža u rukama londonske policije. Očigledno je da će vrlo brzo biti izručen, ali je takođe moguće da će se međunarodna zajednica umešati u njegovu sudbinu i on bi mogao biti oslobođen, čemu se Rusija nada. Mada, za to ima malo šanse“, ukazuje Asafov.

Kako za Sputnjik ocenjuje Izrael Šamir, novinar koji je sarađivao sa „Vikiliksom“, hapšenje Asanža je zaprepašćujuća i tragična vest.

„Jasno je da je ovo vezano za njegov politički rad. Ujedinjeno Kraljevstvo je odlučilo da istera šta je naumilo, ali je očigledno da iza svega stoje SAD. I Ekvador sada ima mnogo svojih problema i ne baš uspešnog predsednika koji je tužio svog prethodnika Koreu zbog toga što je dozvolio da ambasada bude iskorišćena za utočište Asanža. Ukratko, ovo još jednom podseća čitav svet da se utočište može naći samo u Moskvi, jer mi nikada ništa ne čujemo o Snoudenu, on je praktično iščezao sa vidika“, kaže Šamir za Sputnjik.

Džulijan Asanž - Sputnik Srbija
Prkosna poruka Asanža iz policijske marice (foto, video)

Prema rečima Pitera Tačela, aktiviste za ljudska prava koji sarađuje sa Vikiliksom, odluka Vlade Ekvadora da preda Asanža britanskoj policiji predstavlja jasno kršenje njegovih prava kao građanina Ekvadora i njegovog prava na azil.

„Asanžovo hapšenje dovodi ga u situaciju da može biti izručen Sjedinjenim Državama, gde mu preti kazna zatvora od 30 i više godina. Pritom, Asanž ništa nije otkrio, on je objavio ono što je otkrila Čelsi Mening, a što su takođe objavili ’Gardijan‘ i ’Njujork tajms‘. Zašto se onda samo njemu sudi?“, pita Tačel i dodaje da ekstradicija Ansaža Americi nije u javnom interesu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala