Kosačov: Asanž primer šta čeka sve koji se usude da otkriju mračne poslove Amerike

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaRuski političar Konstantin Kosačov
Ruski političar Konstantin Kosačov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Međunarodnog komiteta Saveta Federacije Konstantin Kosačov ocenio je da je hapšenje osnivača „Vikiliksa“ Džulijana Asanža dugo očekivani čin osvete onih koje je razotkrivao njegov portal.
Rusko ministarstvo spoljnih poslova - Sputnik Srbija
Moskva: Hapšenje Asanža ćemo izneti pred međunarodne organizacije

„Jasno je da je na Ekvador vršen veoma snažan pritisak svih ovih godina, a da je protiv Asanža specijalno pokrenut ’seksualno-politički‘ proces u Švedskoj, u čiju realnu pozadinu — a to je progon od strane SAD — malo ko sumnja“, rekao je Kosačov.

Kosačov je podsetio da je predsednik Ekvadora Lenjin Moreno rekao da je od Velike Britanije dobio garancije da Asanž neće biti izručen zemlji u kojoj može da bude osuđen na smrtnu kaznu ili da bude mučen.

Ruski senator je, međutim, istakao da su SAD upravo takva zemlja i da najviše od svega žele da imaju Asanža pod potpunom kontrolom kako bi nad njim izvršile „pokaznu kaznu, odnosno pokazale kako će proći svako ko se usudi da kaže istinu o mračnim poslovima SAD“.

„Situacija je veoma žalosna. I možemo biti apsolutno uvereni da će svetska mašinerija za zaštitu ljudskih prava, koja se kao po komandi uključuje kada se stvar tiče onih koje je Zapad označio kao borce za prava i slobode, poput Zakajeva, Sencova ili Magnitskog, u ovom slučaju stidljivo okrenuti glavu. Očekujemo, prema tome, proces protiv slobode govora“, rekao je Kosačov.

Ranije je Skotland jard saopštio da je Asanž uhapšen u Ambasadi Ekvadora u Londonu, pošto je ta zemlja oduzela pravo na azil osnivaču „Vikiliksa“. On je uhapšen na zahtev američkih vlasti, u skladu sa zahtevom za izručenje.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala