Rusija poziva sve libijske strane na uzdržavanje od dejstava koja vode ka krvoproliću

© Sputnik / Vitaliй Belousov / Uđi u bazu fotografijaMoskovski kremlj
Moskovski kremlj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija će iskoristiti sve raspoložive mogućnosti kako bi pozvala sve strane u Libiji da se uzdrže od dejstava koje bi mogle da dovedu do krvoprolića, izjavio je ruski portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija
Rusija u kontaktu sa svim sukobljenim stranama u Libiji
„Ruska strana koristi sve mogućnosti koje ima kako bi pozvala sve strane da odustanu od svih dejstava koja bi mogla da izazovu krvoproliće i pogibiju civila“, odgovorio je Peskov na pitanje da li Rusija podržava bilo kakve kontakte sa maršalom Halifom Haftarom i da li je spremna da posreduje u rešavanju situacije u zemlji.

Nakon svrgavanja i ubistva Muamera el Gadafija 2011. godine, u Libiji je počela politička kriza. Trenutno je u zemlji dvovlašće. Parlament koji je izabrao narod vlada na istoku, a na zapadu, u glavnom gradu Tripoliju, nalazi se Vlada nacionalnog jedinstva na čelu se Fajezom Saradžom, koja je formirana uz podršku Ujedinjenih nacija i Evropske unije.

Vlasti istočnog dela zemlje rade nezavisno od Tripolija i sarađuju sa Libijskom nacionalnom armijom, koja vodi dugotrajan rat sa militantima. Ujedinjene nacije predlažu da se na proleće 2019. godine u Libiji održe opšti izbori, čiji bi rezultati trebalo da dovedu do formiranja legitimnih i opštepriznatih organa vlasti. 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala