Tramp razmišlja o ekonomskoj kazni zbog narkotika iz Meksika

© AFP 2023 / Guillermo AriasPogled na teretne kamione poređane duž američko-meksičke granice na graničnom prelazu Tihuana
Pogled na teretne kamione poređane duž američko-meksičke granice na graničnom prelazu Tihuana - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Sjedinjenih Američkih Država komentarisao je na Tviteru odnose Vašingtona sa svojim južnim susedom nakon izveštaja o novim karavanima migranata koji se kreću ka Americi.

„Prvi put nakon nekoliko decenija Meksiko značajno hvata ilegalce na svojoj južnoj granici pre dugog marša do SAD. To je sjajno i tako treba da bude. Veliki tok će se zaustaviti…“, napisao je Tramp na Tviteru.

Međutim, Tramp je napao Meksiko, rekavši da će, ako zemlja ne zaustavi napredak karavana, Vašington uvesti carine od 25 odsto na automobile proizvedene u Meksiku.

​„Ukoliko to ne bude funkcionisalo, a hoće, zatvoriću granicu“, istakao je on.

On je takođe pomenuo krijumčarenje droge kroz Meksiko preko južne američke granice.

Američki graničnici sprovode migrante na granici sa Meksikom koji su pokušali nelegalno da pređu granicu sa Sjedinjenim Američkim Državama - Sputnik Srbija
Tramp uslovio Meksiko novim merama zbog droge

„Ovo će zameniti Američko-meksičko-kanadski dogovor. Isto tako, gledam na ekonomsku kaznu od 500 milijardi dolara u ilegalnim narkoticima koji se otpremaju i krijumčare preko Meksika i preko naše južne granice. Više od 100.000 Amerikanaca umre svake godine i mnoge porodice su uništene!“, napisao je Tramp.

Američki predsednik na kraju je objavio da ide na južnu granicu kako bi pokazao novi deo zida koji se gradi.

Trampova objava ne iznenađuje, s obzirom da je on prošle nedelje kritikovao Meksiko, optužujući ga za inerciju u rešavanju pitanja migracije. Američki predsednik je obećao da će, ako Meksiko ne zaustavi dolazak migrantskog karavana u Ameriku, prekinuti svu trgovinu sa južnim susedom. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala