Konačni rezultati: Zelenski — 30,24, Porošenko — 15,95

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaČlan izborne komisije postavlja zastavu uoči predsedničkih izbora u Ukrajini
Član izborne komisije postavlja zastavu uoči predsedničkih izbora u Ukrajini - Sputnik Srbija
Pratite nas
Centralna izborna komisija Ukrajine objavila je konačne rezultate prvog kruga predsedničkih izbora u toj zemlji na kojima je komičar Vladimir Zelenski dobio najviše glasova — 30,24 odsto, a drugi na listi je aktuelni predsednik Petro Porošenko sa 15,95 odsto.
Predsednik Ukrajine Petro Porošenko obraća se pristalicama na mitingu u Kijevu - Sputnik Srbija
Rusija: Predizborna kampanja u Ukrajini gruba, prljava i žestoka

Na trećem mestu je liderka „Otadžbine“ Julija Timošenko sa 13,4 odsto, dok je na četvrtom mestu lider „Opozicione platforme — za život“ Jurij Bojko sa 11,67 odsto glasova.

Ti rezultati pokazuju da Zelenski i Porošenko idu u drugi krug izbora koji će biti održan 21. aprila.

Prema ocenama Porošenka, izbori su bili slobodni i prema standardima OEBS-a, ali je Timošenkova optužila Službu bezbednosti Ukrajine da je organizovala raznorazne provokacije, zbog čega nije isključila mogućnost da će osporiti rezultate izbora.

Inače, to su prvi izbori u Ukrajini na kojima nisu učestvovali posmatrači iz Rusije, samim tim Moskva postavlja pitanje legitimiteta izbornog procesa i nije jasno da li će uopšte priznati izbore.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala