Češki političar: NATO je postao mehanizam za zaradu sa asimetričnim odnosima

© Sputnik / Vitalij PodvickiKlub kupaca američkog oružja
Klub kupaca američkog oružja - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši češki ministar obaveštajne službe Jaroslav Bašta složio se sa češkim predsednikom Milošem Zemanom da je učešće u NATO agresiji protiv Jugoslavije bio pogrešan potez i objasnio je za RIA Novosti kako se taj vojni savez pretvorio u „klub primalaca američkog oružja“.

Alijansa 4. aprila obeležava 70. godišnjicu postojanja. Pre dve decenije, u martu 1999. godine, NATO-u su se pridružile prve zemlje istočnog bloka: Češka, Poljska i Mađarska.

Samo 14 dana nakon ulaska u Alijansu, počelo je NATO bombardovanje, u kom je Češka bila primorana da učestvuje.

„Prošlog meseca, češki predsednik Miloš Zeman, koji je 1999. godine bio predsednik Vlade, ocenio je da je naše učešće u ovoj operaciji bila pogrešna odluka. Potpuno se slažem sa njim“, rekao je Bašta za RIA Novosti.

Prema njegovom mišljenju, tokom daljeg širenja, nekada najuspešnija odbrambena struktura u savremenoj istoriji pretvorila se u političku organizaciju sa asimetričnim savezničkim odnosima.

„Aktuelni američki predsednik Donald Tramp je u nekim od svojih govora od NATO-a napravio klub primalaca američkog oružja i američke vojne pomoći. Članstvo u ovom klubu uslovljeno je vojnim troškovima u iznosu od 2-4 odsto BDP-a svake zemlje“, izjavio je Bašta.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala