Morbidni krst u crkvi u Vodicama šokirao hrvatsku javnost

© Fotolia / PhantCrkva Svetog Donata u Zadru
Crkva Svetog Donata u Zadru - Sputnik Srbija
Pratite nas
Postavljanje krsta s pet krvavih fetusa na oltaru crkve u Vodicama, šokirao je hrvatsku javnost, a autor ove morbidne instalacije je samouki lokalni umetnik, koji je posebnu pažnju privukao kada je 2012. godine u jaslice stavio lik generala Anta Gotovine, za kojeg je tvrdio da je „najveća osoba u hrvatskoj istoriji“.

​Fotografija sa krstom, na kojem je urezano pet rupa u obliku srca, a u svakom srcu postavljene krvave lutke koje predstavljaju fetuse zakucane ekserima, vrlo brzo se proširila društvenim mrežama.

Uz krst, na čijem vrhu piše: „Krv njihova iz zemlje k meni viče”, što je citat iz Knjige postanja i opisuje kako je Kajin ubio brata Avelja, postavljena je hrvatska zastava.

Starešina crkve Svetog Križa Franjo Glasnović potvrdio je za hrvatske medije da je tačno da se krst nalazi u crkvi, ali nije želeo mnogo da komentariše situaciju.

Okupljanje ustaša i domobrana u Blajburgu, (Austrija) na dan sećanja na poginule tokom maja 1945. godine - Sputnik Srbija
Za Blajburg spremni! Austrija zadala udarac ustašama, ali EU žmuri

„Vreme u kojem se nalazimo je vreme molitve, razmišljanja i obraćanja. Ne bih o tome više razgovarao niti bih to komentarisao, u krizmi malo govorim“, kratko je kazao Glasnović za portal „Šibenik in“.

Dodao je i da će postupiti po Jevnađelju.

Autor ovog morbidnog dela, piše portal „Indeks“, jeste samouki umetnik Josip Mateša, čovek koji je na prošlogodišnjem protestu protiv Istanbulske konvencije u Splitu, Rivom prošetao s replikom vagine na glavi.

Mateša je 2017. godine nagrađen nagradom Grada Vodice za životno delo, a bio je i u Gradskom veću Vodica kao predsednik vodičke Hrvatske republikanske stranke, koja je tada bila u koaliciji s desno orijentisanom Hrvatskom strankom prava.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala