Novi napad na energetski sistem Venecuele

© REUTERS / Carlos Garcia RawlinsStambene zgrade tokom nestanka struje u Karakasu
Stambene zgrade tokom nestanka struje u Karakasu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar komunikacija i informacija Venecuele Horhe Rodriges saopštio je o novom napadu na elektroenergetski sistem zemlje.

U ponedeljak uveče su zbog velikog prekida u snabdevanju električnom energijom potpuno ili delimično bez struje ostali oblast glavnog grada, kao i najmanje 16 od 23 države.

Venecuela u mraku - Sputnik Srbija
Venecuela opet u mraku

Kasnije je snabdevanje električnom energijom obnovljeno u gotovo celoj zemlji. Ovog puta meta napada bili su transformatori „Guri“.

Početkom meseca desio se prvi energetski kolaps u Venecueli usled havarije na najvećoj hidroelektrani u toj zemlji „Guri“. Najmanje 20 od 23 države ostale su bez struje. Skoro nedelju dana prestala su da rade preduzeća i državne institucije.

Nacionalna korporacija za elektroenergiju incident je nazvala diverzijom i epizodom energetskog rata protiv Venecuele. Predsednik Nikolas Maduro je izjavio da je incident posledica američkog imperijalizma, a ministar za komunikacije i informacije Venecuele Horhe Rodriges saopštio je da je izvršen sajber-napad na stanicu.

Prazna prodavnica u Venecueli - Sputnik Srbija
Nestanak struje u Venecueli isprovociran iz inostranstva

Vašington je demantovao da je umešan u incident.

Sedam dana kasnije obnovljeno je napajanje električnom energijom, ali u nekim regionima još uvek je dolazilo do prekida struje.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala