Najbolji učitelj na svetu rekao kako će potrošiti nagradu od milion dolara

© AP Photo / Jon GambrellKenijski učitelj Piter Tabiči, glumac Hju Džekman i prestolonaslednik Dubaija šeik Hamdan bin Muhamed el Maktum na dodeli nagrade za najboljeg učitelja
Kenijski učitelj Piter Tabiči, glumac Hju Džekman i prestolonaslednik Dubaija šeik Hamdan bin Muhamed el Maktum na dodeli nagrade za najboljeg učitelja - Sputnik Srbija
Pratite nas
Franjevački monah iz Kenije Piter Tabiči dobio je nagradu u iznosu od milion dolara za „najboljeg učitelja na svetu“ zbog izuzetnog doprinosa učiteljskoj profesiji, a novac planira da utroši na kupovinu opreme za školu i pomoć lokalnom stanovništvu.

Tabiči je dosad 80 odsto svoje učiteljske zarade odvajao za one kojima je to najpotrebnije. Nagradu mu je uručio dobrotvorni fond indijskog biznismena Sanija Varkeja.

„Voleo bih da imam savremenu školsku laboratoriju i da radim projekte koji bi pomagali lokalnom stanovništvu. Na primer, stvari kao što su uzgajanje hrane u blizini kuće i uzgajanje biljaka koje su otporne na sušu, kako bismo se izborili sa problemom nestašice hrane. Tamo odakle ja dolazim, mnogo je siromaštva i malo hrane“, izjavio je kenijski učitelj u intervjuu za „Nešenel“.

​Tabiči predaje prirodne nauke u seoskoj školi u Keniji. Kako je saopštio organizacioni odbor nagrade, u toj obrazovnoj instituciji postoji samo jedan računar, a jedan nastavnik ima 58 učenika.

Prema rečima učitelja, ranije je radio u prestižnoj privatnoj školi, ali je onda odlučio da podučava decu iz siromašnih porodica. Pre sedam godina postao je monah franjevačkog reda i počeo je da odvaja 80 odsto svoje zarade kako bi pomogao siromašnima.

​Biznismen indijskog porekla Sani Varkej, koji je dodelio nagradu od milion dolara, osnovao je najveću mrežu privatnih vrtića i škola „GEMS edukejšen“ na Bliskom istoku.

Njegov dobrotvorni fond dodeljuje nagradu „najboljem učitelju na svetu“ od 2015. godine. Ovog puta podneto je deset hiljada prijava iz 179 država.

Pokrovitelj fonda je potpredsednik i premijer Ujedinjenih Arapskih Emirata Muhamed bin Rašid el Maktum.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala