Amerika — Moskvu kara, Kini prigovara

© Flickr / Official U.S. Navy PageBalističke rakete SAD
Balističke rakete SAD - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vašington je trebalo da izađe iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa zbog Kine, smatraju stručnjaci iz Južne Koreje i Japana.

„Jedino zbog čega je Amerika trebalo da izađe iz Sporazuma o raketama je Tihookeanski region, ako joj je to bio cilj. Rusija i njeno nepoštovanje Sporazuma nisu glavni razlozi zbog čega su SAD izašle iz Sporazuma, Kina je razlog za to“, izjavio je naučni saradnik sa Instituta u Sedžonu (Južna Koreja) U Čon Jop. —

Amerika i Rusija - Sputnik Srbija
Jesu li SAD uništile sve šanse za Dogovor o raketama

Slično mišljenje ima i njegov kolega iz Japana Bondži Ohara. Prema njegovim rečima, Rusija je devedesetih godina prošlog veka zahtevala od SAD da izmene pristup Sporazumu o raketama, ali SAD nisu ispunile zahteve Moskve, ali sada se situacija promenila.

„Međutim, devedesetih godina Amerikanci nisu prihvatili ruske zahteve, jer nije postojala takva pretnja za SAD. A sada je Tramp izjavio da izlazi iz Sporazuma, jer Kina razvija rakete srednjeg dometa. Naravno, takve rakete ne mogu doleteti do SAD, ali se Kina svejedno priprema za rat sa Sjedinjenim Američkim Državama, bar tako Amerikanci misle“, izjavio je Ohara.

„Čini mi se da SAD žele da sklope novi sporazum o raketama koji će uključivati Kinu, Rusiju i druge zemlje. Na taj način SAD će postići svoj cilj. Tada će Vašington zaustaviti Kinu u razvoju novih balističkih raketa srednjeg dometa i drugog naoružanja“, istakao je on.

Ranije je savetnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Džon Bolton izjavio da ne isključuje pregovore između SAD i Rusije u oblasti kontrole nuklearnog oružja i predložio je da im se priključi i Kina. Sa druge strane, direktor Odeljenja za Severnu Ameriku u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije Georgij Borisenko da Moskva od Vašingtona nije dobila nikakve pozive za konsultacije povodom Sporazuma o raketama.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala