Najs: Gotovo nemoguće prognozirati presudu Karadžiću

© Tanjug / ICTY, Pool via APRadovan Karadžić prilikom izricanja presude
Radovan Karadžić prilikom izricanja presude - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Bivši haški tužilac Džefri Najs izjavio je uoči izricanja presude prvom predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću da je skoro nemoguće precizno reći neku prognozu, jer su i odbrana i tužilaštvo uložili žalbe.

On je to rekao za sarajevski portal „Kliks“, a uoči današnjeg saopštenja odluke Žalbenog veća Međunarodnog mehanizma za krivične sudove u predmetu „Radovan Karadžić“, i dodao da je odbrana podnela žalbu zbog osuđujuće presude, a tužilaštvo zbog visine kazne i sadržaja presude.

Radovan Karadžić - Sputnik Srbija
„Da nije bilo Haga, Karadžić bi možda bio srpski ministar“

„Ako odbrana ne postigne ništa načinom kako je sročena njihova apelacija, onda će tužilaštvo imati pogodno tlo kada je u pitanju žalba na visinu kazne“, rekao je Najs.

On je napomenuo da se Karadžić nikada nije izjasnio da je kriv, niti je ikada izrazio žaljenje zbog ono što je uradio.

„Zato se nadam, jako se nadam, da će visina kazne ponovo biti uzeta ozbiljno u obzir, ako žalba odbrane ne uspe. Takođe, veoma je važno u kontekstu sleda događaja koji su izneti tokom suđenja da se u obzir uzme odgovornost za genocid u istočnoj Bosni u periodu nakon 1992. godine. Genocid nije nešto što se čini u datom momentu, to je proces, a ne samo jedan pojedinačni momenat“, rekao je Najs.

On je ocenio da je povezanost onoga što su radili bosanski Srbi i Beograd uvek bilo misterija.

„Svi pokušaji da se utvrdi jasna veza između bosanskih Srba i Beograda, posebno tokom procesa Slobodanu Miloševiću, koji je umro pre izricanja presude, ali i u drugim slučajevima, bili su osuđeni na propast. To je nešto što se mora promeniti“, ocenio je Najs.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala