Hitna konferencija DF: Branićemo se sami, preuzimamo odgovornost za dešavanja u Crnoj Gori

© Sputnik / Nebojša PopovićLideri DF na konferenciji za novinare u Podgorici
Lideri DF na konferenciji za novinare u Podgorici - Sputnik Srbija
Pratite nas
Lideri Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić i Milan Knežević će se u nastavku suđenja za državni udar braniti sami. Na hitno sazvanoj pres-konferenciji DF-a, Mandić je saopštio da u DF-u unaprijed znaju kakva će biti odluka suda, te naglasio da on i Milan Knežević preuzimaju odgovornost za dalji dio sudskog postuka i dešavanja u Crnoj Gori.

Saopšteno je takođe da se advokati lidera DF-a u ovim uslovima više ne mogu vraćati u sudnicu.

„Želim u ime svih nas koji smo nevino optuženi da se zahvalim našem advokatskom timu koji je svesrdno pomogao da raskrinkamo jednu lažnu optužnicu i montirani politički proces. Oni su prethodnih dana prisiljeni od predsjednice sudskog vijeća(Suzane Mugoše), i na prvom mjestu režima Crne Gore, da više ne učestvuju u ovom procesu", saopštio je Mandić.

Mandić je pojasnio da će on, Milan Knežević i Mihailo Čeđenović ubuduće nastaviti odbranu i dodatno raskrinkati ovaj proces, ali i da neće otkazati punomoćje svojim advokatima jer takve profesionalce, kako je rekao, „teško možemo pronaći“.

Aleksandar Sinđelić - Sputnik Srbija
Procurio tajni snimak u aferi „državni udar“

„Sve što dolazi, mi smo naredni. Znamo da je sve montirano, to zna i crnogorska jasnost. Znamo i kakva je odluka vijeća. Da su željeli da uključe u dokazni postupak najvažniji dokaz koji Sašu Sinđelića predstavlja u pravom svijetlu, i koji je pribavljen u skladu sa zakonom države Srbije, ne bi bilo potrebe za završnim rječima. Svi možemo da pretpostavimo šta je planirao šef režima Milo Đukanović koji je u televizijskoj emisiji najavio osuđujuće presude za nas iz DF-a, kao i druge nevino optužene, ali ne želimo da više učestvujemo u tom procesu“, kazao je Mandić.

Advokat Dušan Radosavljević saopštio je da je napuštanje sudnice bio iznuđen, ali i logičan potez advokata odbrane, te da je došao trenutak kada je ćutanje glasnije od riječi.

„Mi smo i dalje advokati naših branjenika i radimo sve što je u njihovom interesu. Smatramo da je cjelishodno da postupimo na ovaj način i napustimo sudnicu. To je bio logičan izbor, jer ako pričate veoma jasno i argumentovano i imate ignorisanje sa druge strane i jasno podcjenjivanje naše inteligencije, mi nismo imali drugi izbor“, kazao je Radosavljević.

Aludirajući na potvrđivanje statusa svjedoku saradniku Saši Sinđeliću, branilac Miroje Jovanović ocijenio je da se 25. jula 2018. godine dogodilo ono što je pokazalo da li se sudsko vijeće opredjeljuje u odnosu na ono što piše u spisu predmeta ili u odnosu na nekog van zgrade suda.

„25. jula je potvrđen status svedoka saradnika čovjeku koji je teško psihički bolestan. Mi smo na te okolnosti sudu dostavili medicinsku dokumentaciju. Lično sam sudu dostavio njegovo neuropsihijatrijsko vještačenje. Sudija Mugoša je to odbila i tada nam je bilo jasno da ona želi da pokloni vjeru čovjeku koji je teško bolestan. Sada kada imamo nastavak dokazivanja da se vjera poklanja nekom ko nije sposoban da svjedoči u vidu dva video zapisa, i nama je jasno da ne možemo da ostanemo u sudnici i završimo rad“, kazao je Jovanović.

Govoreći o tročlanim sudskom vijeću, on je ocijenio da su advokati mjesecima prisustvovali da gledaju tri osobe koje idu po instrukcije negdje vani.

Policija ispred suda u Podgorici, pre ulaska Medojevića  u sud - Sputnik Srbija
Afera „državni udar“: Tužilaštvo dostavilo dva snimka sa Sinđelićevim izjavama

„Ovo nije tvrdnja ili utisak, ovo vrišti iz svakog poteza tog sudskog vijeća. Mi se pred one tri osobe koje se lažno predstavljaju kao sudije vraćati nećemo“, kategoričan je bio Jovanović.

Advokat Dražen Medojević naglasio je da su učestvovali u besmislenom krivičnom postupku.

„Pored toga na maksimalno ozbiljan način smo prišli i ispoštovali sud. Učestvovali smo tri mjeseca u kontrorverznom saslušavanju svedoka koji ni u jednoj državi ne bi mogao da dobije status svedoka saradnika. Uložili smo ogroman napor da istrpimo atak na našu inteligenciju.

„Na kraju, kada politika uzima sve pod svoje, vidjeli smo da je sve postalo besmisleno. Želimo sreću našim branjenicima, svjesni njihove nevinosti. Gledaćemo šta se dešava, ali svaki smisao je izgubilo angažovanje profesionalaca koji su angažovani u ovom postupku“, saopštio je Medojević

Branilac Branke Milić, Jugoslav Krpović, kazao je da se njegova branjenica i dalje(skoro tri mjeseca) nalazi u Ambasadi Srbije u Podgorici.

Krapović je kazao da je Milićeva od svih okrivljenih prošla najveću golgotu, te da je „prošla dvanaest mjeseci Gvantanama u Spuškom zatvoru“.

„Vidjeli ste na snimcima da Sinđelić nije mogao da izdrži pritisak ni dvadeset dana pod neonskim svjetlom, a moja branjenica je čak trinaest dana štrajkovala glađu“, podsjetio je Krapović.

On je kazao da će Branka Milić na kraju izdržati i pobijediti u ovom procesu i da je odbrana na kraju došla do snimka koji je potpuno razobličio optužnicu, i da su svi vidjeli da je sve montirano i da Sinđelić laže.

Podsjetimo, nastavak suđenja za državni udar biće nastavljeno 19. marta.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala