Da li je Srpska upravo dobila signal da sastavi spisak želja i fakturiše ih u Sarajevo

© Sputnik / Dejan SimićPredsednik Predsedništva BiH Milorad Dodik
Predsednik Predsedništva BiH Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik nazvao je danas prištinsku platformu za dijalog sa Beogradom „spiskom lepih želja jedne strane“ koja, kako je naveo, misli da se višedecenijski problem može rešiti tako što će svoje maksimalističke zahteve staviti na sto i reći: „Ovako ćemo“.
Zastave Albanije i Kosova - Sputnik Srbija
Platićete: Poruka američkog zvaničnika Tačiju i Haradinaju posle sastanka

„Kosovski Albanci su tim dokumentom, odnosno zahtevima u tom dokumentu, stavili tačku na bilo kakve pregovore i dogovore“, ocenio je za Srnu Dodik, inače srpski član Predsedništva BiH. 

On je naglasio da neće biti rešenja po pitanju južne srpske pokrajine sve dok u tom rešenju ne bude i Srbija sa svojim istorijskim, nacionalnim, političkim i svim drugim interesima. 

Dodik je ocenio i da, ako je bio još neko u međunarodnoj zajednici ko nije shvatio ko je u stvari problem oko dogovora Beograda i Prištine, „sad nedvosmisleno zna“. 

„To što su sad svi videli ko koči dogovor obavezuje ih na akciju, jer ponašanje Prištine je postalo regionalni, a ne samo problem Srbije. I to ne samo po pitanju platforme, već i po ranijim potezima, kao što je kršenje Cefte, na koju opet nije bilo odlučnije reakcije međunarodne zajednice“, rekao je Dodik.

Kosovo, NATO - Sputnik Srbija
Crno na belo: Evo kako je Priština ubila dijalog i otvorila novu opasnu fazu

On je napomenuo da se u RS pažljivo prati šta se dešava u odnosima Prištine i Beograda, ali i Prištine i Tirane, jer, kako je istakao, kao prvo Kosovo je svesrpsko pitanje, a ne samo pitanje zvaničnog Beograda.

„A kao drugo, moraćemo da vidimo kako se međunarodna zajednica ophodi prema tom pitanju, koje se nikako ne može odvojiti od pitanja Republike Srpske i BiH. Zašto bi Kosovo bilo sui generis, kako zapadna međunarodna zajednica voli da kaže? Po čemu je to slučaj za sebe“, upitao je Dodik.

On je upitao i „kako je moguće da na petsto kilometara od nas važe neka druga međunarodna pravila za iste ili slične društveno političke okolnosti?“.

„To su pitanja na koja će se morati odgovoriti. Ili je ćutanje međunarodne zajednice na kosovsku platformu signal i Republici Srpskoj da je dovoljno da jednostrano sastavi spisak lepih želja i fakturiše ih u Sarajevo“, rekao je Dodik. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala