Pristalica DAEŠ-a osuđen na 15 godina zbog pripreme terorističkog napada u Londonu

© AP Photo / Lefteris PitarakisBritanska policija u Londonu
Britanska policija u Londonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Luis Ladlou, pristalica takozvane Islamske države (DAEŠ), iz britanskog grada Ročestera, osuđen je danas na najmanje 15 godina zatvora zbog planiranja napada kamionom na pešake u prometnoj ulici Oksford strit u Londonu.
Policija, Španija - Sputnik Srbija
Evropa drhti: Kamion-ubica, gliser-bomba, a onda...

Ladlou, koji je prešao u islam, priznao je da je kriv za pripremanje terorističkog dela i prikupljanje sredstava za DAEŠ na ranije održanom saslušanju, podseća AP.

Kako objašnjava Rojters, Ladlou (26) je planirao da iznajmi vozilo i njime naleti na ljude u nameri da ubije oko 100 osoba u oblasti koja privlači veliki broj turista, saopštilo je Tužilaštvo.

Na njegovoj listi „potencijalnih mesta za napad“ nalazili su se i muzej voštanih figura „Madam Tiso“ i Katedrala Svetog Pavla u Londonu.

U mobilnom telefonu Ladloa, koji je pronađen u odvodu za vodu u njegovoj kući u Ročesteru, jugoistočno od Londona, nalazila se fotografija ručno napisane zakletve DAEŠ-u, kao i video-snimak na kojem je on sebe nazvao „orlom“, preneo je Tanjug.

Tužilaštvo navodi da je Ladlou pokušao da otputuje na Filipine 2018. godine, kako bi se pridružio DAEŠ-u, ali da ga je u tome sprečila policija na londonskom aerodromu Hitrou. Uhapšen je u aprilu 2018. godine.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala