Sedi, jedan! Skandalozno nepoznavanje istorije ukrajinskog šefa diplomatije

© AP Photo / Lefteris PitarakisGlava MID Ukrainы Pavel Klimkin
Glava MID Ukrainы Pavel Klimkin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef ukrajinske diplomatije Pavel Klimkin izjavio je da su i Rusija i Belorusija nastale od Ukrajine, ukazavši da je upravo njegova zemlja naslednica države Kijevska Rusija.

Kako je naglasio, Ukrajina je tokom cele svoje istorije igrala jednu od najvažnijih uloga u formiranju Evrope i njenih vrednosti, dok je primanje hrišćanstva 988. godine u tom procesu bilo presudno.

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko - Sputnik Srbija
Porošenko: Ukrajina ne može prestati da puca

Klimkin je rekao i da je Ukrajina oduvek bila evropska nacija, jer je mentalitet njenih građana uvek odgovarao vrednostima zapadnih komšija, dok je Kijevska Rusija bila inicijator razvoja hrišćanstva širom sveta.

Pored toga, dodao je šef ukrajinske diplomatije, nakon što su pokršteni građani Kijeva, hrišćanstvo je počelo da se širi i na sever i istok od Kijevske Rusije, gde su nekoliko stotina godina kasnije nastale Belorusija i Rusija.

„Kao rezultat nastala je ogromna teritorija od Karpata do Kamčatke koja je obuhvatila hrišćane“, naveo je Klimkin.

„Pored toga Kijevska Rusija je u mnogo navrata spasavala Evropu od osvajača kao što su bili Tatari i Turci, da bi danas bila zemlja koja objedinjuje multikonfesionalno i multietničko stanovništvo“, istakao je ukrajinski ministar.

Međutim, dodao je Klimkin, Evropa danas preživljava moralnu krizu, dok njeni građani više nisu toliko spremni da brane svoje vrednosti, ali je zato Ukrajina spremna da to uradi i to sa oružjem u ruci.

On je optužio Rusiju da namerava da na sve načine preuzme kontrolu nad Ukrajinom i „uništi“ zapadnu civilizaciju, te je zatražio od evropskih naroda da se ujedine oko hrišćanskih i demokratskih vrednosti koje više od 1.000 godina diktiraju uspeh i Evrope i Ukrajine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala