Tri razloga zbog kojih je Vučiću potrebno 45 dana za prelomnu odluku

© Tanjug / Zoran ŽestićAleksandar Vučić na Kosovu
Aleksandar Vučić na Kosovu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srbi sa Kosova i Metohije zatražili su od predsednika Srbije Aleksandra Vučića da izađu iz svih institucija na Kosovu i Metohiji, ali ih je on zamolio da sačekaju odgovor države još 45 dana. Šta Beograd novo može da sazna u tom periodu i šta bi moglo ključno da opredeli novu odluku?
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Vučić poručio Srbima sa Kosova: Za ključnu odluku sačekajte 45 dana (video)

Predsednik Srbije je svoju molbu obrazložio rečima da želi da najpre razgovara sa svim najvažnijim svetskim liderima, uključujući i predsednika Kine Si Đinpinga, sa kojim u ovom vremenskom intervalu ima zakazan sastanak. Vučić je napomenuo da ćemo, „ako se ovako ofanzivno delovanje Prištine nastavi“, biti u „bezizlaznoj situaciji“.

Koji važni razgovori mogu da utiču na to da odluka bude izlazak ili ostanak Srba u institucijama?

Zoran Milivojević, karijerni diplomata, za Sputnjik navodi da postoje minimum tri stvari na koje bi skrenuo pažnju, a koje su relevantne za pomenuti vremenski interval.

„Ukoliko bi Srbi izašli iz svih kosovskih institucija, to bi značilo potpuni prekid ili odustajanje od Briselskog sporazuma. Drugim rečima, značilo bi da sporazuma više nema. Srbi su svoje obaveze ispunili. Priština, kao što je poznato, nije. A upravo ulazak Srba u kosovske institucije i po kosovskim zakonima, kao i policija, pravosuđe i ostalo, predstavljaju ispunjavanje obaveza iz Briselskog sporazuma. Dakle, izlazak bi značio vraćanje priče unazad“, objašnjava Milivojević.

Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Vučić otkrio ko ga je razočarao

Druga stvar, navodi naš sagovornik, jeste činjenica da bi, ako bi Srbi sada to uradili, to značilo i zatvaranje mogućnosti za nastavak pregovora vezanih za postizanja sporazuma Beograda i Prištine.

„Treća stvar je ono što je preko potrebno — da se testira međunarodna zajednica vezano za faktičku spremnost, ne verbalnu, da se ide u susret onome što je interes Srbije. To je dijalog radi postizanja kompromisa. Dakle, bitno je testiranje zapadnih činilaca i njihove spremnosti da izvrše pritisak na Ramuša Haradinaja, i da li zaista žele da se dijalog nastavi. To jest, da li je uopšte moguće da se razgovara o nekakvom sporazumu koji bi podrazumevao kompromisno rešenje“, navodi Milivojević.

Kosovske bezbednosne snage - Sputnik Srbija
Zvanični albanski „plan A“: Jug Srbije je Kosovo!

Kada je reč o Kini i Rusiji, treba da se vidi do koje granice i mere su oni spremni da podrže stavove Srbije.

„Moramo da znamo i šta je njihov stav ukoliko ne bude nastavka dijaloga, a prištinska strana ostane čvrsto na sadašnjim pozicijama, i ukoliko Evropljani čvrsto ostanu na stavu da je potrebno samo priznanje Kosova u granicama iz 2008. i da jedino o tome može da se razgovara“, navodi Milivojević.

On ne sumnja da će Priština ovaj period da iskoristi da izvrši maksimalni pritisak u svom sferama, ali dodaje i da je ovaj period test Srbije, jer je utisak da Beograd više ne može da daje nikakve ustupke, i da nije spreman da sedne za sto i da samo pregovara o priznanju Kosova. Predsednik Srbije je izjavio da su Srbi na KiM trenutno u izuzetno teškoj situaciji, kao 2008. i 2004. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala