Lavrov: Spremni smo da Indiji i Pakistanu ponudimo platformu za pregovore

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je spremna da pruži platformu za organizovanje pregovora između Indije i Pakistana ukoliko Nju Delhi i Islamabad za to izraze želju, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

„Naravno, ukoliko oni to požele“, odgovorio je Lavrov na pitanje o pružanju platforme za pregovore.

Uhapšeni indijski pilot - Sputnik Srbija
Pakistan spreman da vrati indijskog pilota

U sredu je Ministarstvo spoljnih poslova Indije saopštilo da je pakistanski avion oboren u vazdušnom incidentu iznad spornog Kašimirskog regiona i dodao da je i Indija izgubila jedan MiG-21. Pakistanska vojska izjavila je da je oborila dva indijska vojna aviona koji su presekli takozvanu Liniju kontrole koja razdvaja delove Džamua i Kašmira, koji kontrolišu Indija i Pakistan. Jedan povređeni pilot odveden je u bolnicu, gde mu je ukazana neophodna medicinska pomoć, dok se drugi pilot nalazi u pritvoru, dodala je pakistanska vojska.

U utorak je indijsko vojno vazduhoplovstvo izvelo vazdušni napad na kamp terorističke grupe Džaiš el Muhamed, koji se nalazi u pakistanskom delu Linije kontrole. Pakistansko Ministarstvo spoljnih poslova okarakterisalo je napad kao kršenje teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Ovaj incident desio se nakon terorističkog napada na indijski bezbednosni konvoj 14. februara za koji je odgovornost preuzela grupa Džaiš el Muhamed. Automobil napunjen eksplozivom detonirao se na auto-putu u blizini bezbednosnog konvoja u državi Džamu i Kašmir i u njemu je poginulo 45 pripadnika indijskih paravojnih snaga. Ovo je najveći teroristički napad u Indiji od 2008. godine, kada je u Mumbaju poginulo 150 osoba.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala