Dačić: Popović narušava državno jedinstvo

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaIvica Dačić
Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kako neko ko ne podržava ono što je izneo Aleksandar Vučić može da sedi u Vladi, upitao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić povodom izjave ministra Nenada Popovića da je protiv ideje razgraničenja i da je za poštovanje Ustava.

Dačić tu izjavu smatra skandaloznom.

„Ne mogu da razumem da neko sedi u Vladi, neko ko je izabran u Parlament na listi Aleksandra Vučića… Pa, znate kad bi Nenad Popović drugačije ušao u Parlament? Gledao bi ga iz Moskve na razglednici“, rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je dodao i da Popović izjave protiv ideje razgraničenja daje „iz Moskve, uveren da zna šta Moskva misli o tome“.

Sednica Vlade Srbije - Sputnik Srbija
Vučić i Dačić reagovali na Popovićevu izjavu za Sputnjik

„On pojma nema da se pre pet godina Putin saglasio sa ovim predlogom“, kazao je Dačić za televiziju „Pink“.

„Predsednik Vučić i ja smo lično razgovarali sa Putinom o ovome“, rekao je Dačić.

Ministar Dačić ističe da su razgovori o konačnom rešenju kosovskog problema još daleko, da politika Srbije treba da budu dijalog i kompromis, ali i da je za takvu politiku potrebno državno jedinstvo.

„Zbog toga i nerviraju istupi i stavovi koji narušavaju državno jedinstvo“, prokomentarisao je Dačić Popovićevu izjavu da je protiv ideje razgraničenja i da je za poštovanje Ustava.

On se osvrnuo i na Popovićevu poruku „dogodine u Prizrenu“.

„Zanima me kako će Popović otići u Prizren kao ministar? To pokazuje neshvatanje političkih odnosa i to je davanje izjava koje nemaju nikakvog smisla.“

„Ako Popović ima neke dileme u vezi sa politikom koju vodi Vučić, mislim da je dobro da sa njim porazgovara lično“, kazao je Dačić.

Dačić je istovremeno podsetio da je Parlament utvrdio platformu da se Kosovu daje najviši stepen autonomije i to je naša zvanična pozicija, a svako treba da iznese predlog kako treba da izgleda kompromis.

Nenad Popović - Sputnik Srbija
Popović: Drago mi je što je Dačić za samo 24 sata promenio mišljenje

„Naša polazna pozicija je Kosovo u okviru Srbije, a njihova polazna pozicija je nezavisno Kosovo. Šta su ideje za kompromis? Od autonomije u okviru Srbije nema ništa“, istakao je Dačić.

„Vučić je izneo ideju razgraničenja, kao jednu od mogućih ideja. Ako se govori o kompromisu, smatram da će svaka ideja koja bude finalizovana biti javno izrečena pred narodom“, dodao je Dačić, preneo je Tanjug.

Ministar bez portfelja Nenad Popović, gostujući jutros na RTS-u, ponovio je svoj stav da je „celo Kosovo Srbija, ni metar manje“ i dodao da se Ivica Dačić ne pita o njegovom učešću u Vladi, jer se o ulasku u nju nije dogovarao sa Dačićem.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala