Hitlerovi esesovci i dalje primaju penzije

© Foto : Bundesarchiv/HöllenthalNemački vojnici posmatraju sovjetska oklopna vozila BA-10 u poljskom Lublinu
Nemački vojnici posmatraju sovjetska oklopna vozila BA-10 u poljskom Lublinu - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Belgiji i Velikoj Britaniji, ali i još nekim zemljama, pripadnici Hitlerovih SS jedinica ili njihove porodice i dalje primaju nemačke penzije.

Belgijski list „Morgen“ prenosi da ima još 27 kolaboracionista koji su na nemačkim „državnim jaslama“, a penzije primaju i britanski esesovci.

Sve je otkriveno kada su četiri poslanika u belgijskom parlamentu zatražila prekid isplate tih primanja i predočila dokaze da isplate postoje, navodi belgijski list, prenosi Srna.

Rodna kuća Adolfa Hitlera u Austrijskom mestu Braunauu - Sputnik Srbija
Spor oko Hitlerove rodne kuće se nastavlja

Ipak, sa pravne strane, nema nepravilnosti — Nemačka je nasledila obaveze Trećeg rajha i preuzela na sebe i isplatu penzija, pozivajući se na dekret koji je potpisao Hitler 1941. godine. To je jedini Hitlerov dekret koji je pravno ostao na snazi i nakon Potsdamske konferencije.

Belgijske vlasti ne znaju o kome je reč jer informaciju o tome imaju samo Nemci.

Pošto ne postoji obaveza da se države EU međusobno obaveštavaju o prekograničnim isplatama penzija, plaćanje se vrši bez ikakvog oporezivanja.

Penzije za Hitlerove vojnike kreću se od 425 do 1.275 evra, a osim Belgije, kako prenosi „Evronjuz“, primaju ih i bivši esesovci koji su državljani Velike Britanije.

Direktor Centra „Simon Vizental“ Efraim Zurof navodi za „Jerusalim post“ da nije iznenađen ovim otkrićem.

„Priča je daleko veća od ovoga što se zna. Nije reč o penzijama samo u Belgiji i Velikoj Britaniji — to se događa u mnogim zemljama“, upozorio je Zurof, preneo je Tanjug.

Istovremeno, nemačko Ministarstvo rada i socijalne politike tvrdi da u Belgiji samo 18 osoba prima ovu penziju, ali da niko od njih nije bivši član SS-a.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala