Spor oko Hitlerove rodne kuće se nastavlja

© AFP 2023 / JOE KLAMARRodna kuća Adolfa Hitlera u Austrijskom mestu Braunauu
Rodna kuća Adolfa Hitlera u Austrijskom mestu Braunauu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Spor koji se tiče eksproprijacije kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler između ranijih vlasnika i države se nastavlja, pošto je Austrija odlučila da uloži žalbu na odluku Pokrajinskog suda u Ridu da je obeštećenje bilo premalo.
Adolf Hitler i Rudolf Hes 1939. godine. - Sputnik Srbija
Isplivao tajni dokument CIA o Hitleru: Dobošar i gej sa bičem

Austrija je ranijim vlasnicima isplatila 310.000 evra, na osnovu obeštećenja zbog odluke da kuću preuzme država.

Sud je, na žalbu ranijih vlasnika, došao do zaključka da, uzimajući u obzir „posebnost nekretnine, jer je u glavnoj zgradi rođen Hitler“, država treba da isplati 1.508 miliona evra.

U obrazloženju se navodi da je glavnu zgradu godinama iznajmljivala država, za visoku kiriju, a i da treba uzeti u obzir da su u sklopu nekretnine i garaža i parking, od kojih su raniji vlasnici imali značajne prihode.

Nadležne vlasti su ukazale na to da se država obavezala na obeštećenje u interesu poreskih obveznika i da je država utvrdila prodajnu vrednost u visini od 812.000 evra, od kojih je već isplatila 310.000, a ostalih 502.000 treba da prebaci vlasnicima, preneo je Tanjug.

Prethodno je Ustavni sud utvrdio da je odluka o eksproprijaciji, posle dugogodišnje diskusije bez dogovora sa vlasnicima, bila u skladu sa zakonom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala