Netanjahu: Zajednički interes sa arapskim zemljama — rat sa Iranom

© AP Photo / Abir Sultan/Pool Premijer Izraela Benjamin Netanijahu dolazi na sastanak kabineta u Jerusalimu
Premijer Izraela Benjamin Netanijahu dolazi na sastanak kabineta u Jerusalimu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je danas da planira da sarađuje sa arapskim zemljama na konferenciji o Bliskom istoku u Varšavi koja se održava pod pokroviteljstvom SAD, kako bi se fokusirali na „zajednički interes rata sa Iranom“.

Netanjahu je to rekao novinarima posle sastanka sa ministrom spoljnih poslova Omanom Jusufom bin Alavijem na marginama konferencije, prenosi AP.

Izraelski premijer je rekao da je sastanak značajan jer je reč o retkom, otvorenom okupljanju sa predstavnicima arapskih zemalja, „koji su zajedno za istim stolom sa Izraelom kako bi napredovali u zajedničkom interesu rata sa Iranom“, preneo je AP.

Nemačka kancelarka Angela Merkel, predsednik Rusije Vladimir Putin, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan i predsednik Francuske Emanuel Makron na zajedničkoj konferenciji za medije nakon samita o Siriji u Turskoj - Sputnik Srbija
Prelomni dogovor velike četvorke za Bliski istok — mimo Amerike

S druge strane, Iran je konferenciju u Varšavi nazvao pokušajem SAD da „demonizuju“ ulogu zemlje na Bliskom istoku i da potkopaju Savet bezbednosti UN.

U takozvanom „non pejperu“, koji je objavila iranska Vlada, ocenjuje su da su „zlonamerne namere“ administracije američkog predsednika Donalda Trampa za ministarski sastanak jasne, iako je visoko pozicionirani predstavnik Poljske uverio Teheran da skup nije usmeren protiv Irana.

AP navodi da se u dokumentu, koji je agenciji dostavila iranska misija u UN, navodi da će „ciljevi i pristrasna agenda“ sastanka najverovatnije dovesti do eskalacije „nepoverenja, haosa, kriza i sukoba u regionu, koji već duboko pati zbog višestrukih tragičnih katastrofa“.

Konferencija u Varšavi, zvanično nazvana Ministarski program za promociju budućnosti mira i bezbednosti na Bliskom istoku, uključiće predstavnike iz najmanje 10 arapskih država, preneo je Tanjug.

Netanjahu je jedini šef Vlade koji će prisustvovati konferenciji sa 60 drugih država koje šalju svoje predstavnike na ministarskom ili nivou zamenika ministra.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala