Odbijena peticija o ujedinjenju Mitrovice

Pratite nas
Odbor za predstavke u kosovskom parlamentu odbio je da razmatra peticiju gradonačelnika Južne Mitrovice Agima Bahtirija o ujedinjenju tog grada i prosledio ju je vladi na mišljenje. U vladi pak kažu da je to pitanje o kojem treba da se izjasni parlament, prenosi Tanjug.
Premijer Albanije Edi Rama - Sputnik Srbija
Dva opasna plana: Dok se sprema konačni obračun u Prištini, Tirana podiže ulog

Bahtiri je pre gotovo mesec dana podneo peticiju sa oko 17.000 potpisa građana za ujedinjenje Južne i Severne Mitrovice u jednu opštinu. Međutim, peticija nije razmatrana na odboru za predstavke u kosovskom parlamentu, navodi „Koha“.

Kako je prenela KTV, članovi tog odbora kažu da je reč o pitanju koje prevazilazi njihove nadležnosti. Lirije Kajtazi iz opozicionog Demokratskog saveza Kosova je rekla da su u većini slučajeva peticije služile kao sredstvo prikupljanja dnevno političkih poena i da do sada nisu imale pravi pristup.

Poslanica Teuta Hadžiju je rekla da je bila zainteresovana za sudbinu te peticije i da je saznala da je ona prosleđena vladi Ramuša Haradinaja na mišljenje.

Albanci - Sputnik Srbija
Albanci ulaze u fazu delirijuma: Zbog čega toliko gube živce?

KTV je pokušala da proveri da li je peticija u vladi, ali je dobijen samo odgovor da je to tema za parlament.

Gradonačelnik Južne Mitrovice Agim Bahtiri je uveren da će Mitrovica biti ujedinjena ove godine.

Podseća se i da je on nedavno izjavio da će biti rata ako ne dođe do ujedinjenja. Inače, Bahtiri ima podršku kosovskog predsednika Hašima Tačija i parlamenta Kadri Veseljija za tu inicijativu.

Haradinaj se toj inicijativi pak protivi, a iz vlade su ranije saopštili da je aktima utvrđeno da se Mitrovica sastoji iz dve opštine — Severne i Južne Mitrovice.

Severni deo nastanjuju Srbi, dok su u Južnoj Mitrovici većina Albanci.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala