Vašington neće dozvoliti Moskvi da postane glavni igrač na Bliskom istoku

© REUTERS / Carlo AllegriAmerički državni sekretar Majk Pompeo
Američki državni sekretar Majk Pompeo - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države neće dozvoliti Rusiji da postane glavni spoljni igrač na Bliskom istoku dok je na vlasti Tramp, izjavio je američki državni sekretar Majk Pompeo u intervjuu za „Foks biznis netvork“.

„(Predsednik Rusije) Vladimir Putin bi to želeo, ali se to neće dogoditi sve dok je (na vlasti u SAD) predsednik Tramp“, odgovorio je Pompeo na pitanje da li je zabrinut zbog sve veće saradnje Rusije sa američkim partnerima na Bliskom istoku, pre svega, odnosima sa Saudijskom Arabijom u oblasti nafte.  

Sirijski pobunjenik u društvu američke vojske - Sputnik Srbija
Zašto je povlačenje Amerike iz Sirije pobeda Rusije na Bliskom istoku (video)

„Partnerstva koja smo izgradili na Bliskom istoku su jaka i snažna, zapravo, u nekim slučajevima smo kritikovani zbog toga. Ali ovi naši odnosi sa Saudijskom Arabijom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, rad sa Egiptom, Jordanom i Izraelom, sve ove zemlje su važni bastioni za obezbeđivanje zaštite Amerikanaca od pretnji koje dolaze sa Bliskog istoka“, naglasio je američki državni sekretar.

On smatra da napori Rusije neće biti uspešni.

Pompeo je uveren da države Bliskog istoka „znaju da je Amerika ogromna sila za dobrobit u regionu i nastaviće to da bude“.

Sjedinjene Američke Države i njeni saveznici od 2014. godine sprovode operaciju protiv terorističke grupe DAEŠ u Siriji i Iraku, pri čemu u Siriji deluju bez pristanka vlasti zemlje. U decembru je američki predsednik objavio o povlačenju trupa iz Sirije bez tačnog navođenja rokova.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala