Amerika testirala interkontinentalnu raketu (video)

© Public Domain„Minitmen III“
„Minitmen III“ - Sputnik Srbija
Pratite nas
SAD testirale su interkontinentalnu balističku raketu „Minitmen 3“, saopštilo je Američko ratno vazduhoplovstvo, ali od američke vojske nije stigla zvanična potvrda da je testiranje prošlo uspešno.

Raketu je lansirala Komanda za globalni napad Američkog ratnog vazduhoplovstva sa vazdušne baze Vandenberg u Kaliforniji. Nenaoružana glava rakete, koja je preletela 6,7 hiljada kilometara, trebalo je da pogodi zadanu metu na američkom poligonu u regionu atola Kvadžalejn u centralnom delu Tihog okeana, alo nije stigla zvanična potvrda da li je testiranje prošlo uspešno.

Prema dostupnim podacima, naredba za lansiranje interkontinentalne balističke rakete usledila je sa aviona „E-6B merkjuri“ američkog ratnog vazduhoplovstva, koji je predviđen da obezbedi rezervni komunikacioni sistem sa lanserima balističke rakete. Avion je poleteo iz Vandenberga i izvršio let zapadno od Los Anđelesa iznad Tihog okeana.

Komanda američkog Ratnog vazduhoplovstva saopštila je da je cilj ispitivanja rakete potvrda i provera efikasnosti, spremnosti i tačnosti sistema naoružanja.

Ovo je prvo ispitivanje rakete „Minitmen 3“ ove godine. Godišnje se u proseku izvode četiri takva lansiranja, a prošle godine su izvedena tri uspešna probna lansiranja i to u aprilu, maju i novembru. U julu prošle godine testiranje nije bilo uspešno. Za vreme leta rakete došlo je do tehničkih problema, i zbog toga joj je poslat signal za samouništavanje.

Raketa „Minitmen 3“ u službi je Američkog ratnog vazduhoplovstva od 1970. godine i jedina je interkontinentalna balistička raketa kopnenog baziranja koja je u službi Američkog ratnog vazduhoplovstva. SAD ukupno raspolaže sa 400 takvih raketa, a svaka od njih je sposobna da nosi tri nuklearne bojeve glave. Ove rakete su u pripravnosti u avio —bazama u Montani, Vajomingu, Severnoj Dakoti. Rakete se redovno modernizuju. Pretpostavlja se da će „Minitmen 3“ ostati u sastavu američkog naoružanja do 2020. godine.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala