Da li je američki „supertop“ zapravo — raketa

© AP Photo / John F. WilliamsAmerički elektromagnetni top „rejlgan“
Američki elektromagnetni top „rejlgan“ - Sputnik Srbija
Pratite nas
Navodi da SAD rade na „supertopu“, koji će imati domet 1.600 kilometara ne uklapaju se u zakone fizike, a verovatno se radi o raketi, ocenjuje glavni urednik lista „Nacionalna odbrana“ Igor Korotčenko.
Meta - Sputnik Srbija
SAD proširuju razvoj supersoničnog topa

List „Global tajms“ je ranije, pozivajući se na izjavu ministra američkih kopnenih jedinica Marka Espera, preneo da artiljerijsko oružje na kome rade u SAD moće da gađa ciljeve na rastojanju od hiljadu milja.

„Nijedan top nema sposobnost da puca na takvoj udaljenosti. Za to bi se morala koristiti isključivo raketna tehnologija. A s obzirom na to da lansiranje rakete nije moguće izvršiti uz pomoć topa, onda je najverovatnije reč o nekoj vrsti lansera i raketnom sistemu. Artiljerijska municija ne može da ima domet od 1600 kilometara, to se protivi svim zakonima fizike“, izjavio je Korotčenko.

Komentarišući nagađanja da oznakom „super top“ SAD pokušavaju da izbegnu kršenje Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i malog dometa koji imaju sa Rusijom, stručnjak je primetio da „SAD već izlaze iz tog sporazuma i zato nemaju nikakva ograničenja u tom pogledu“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala