Junker: „Bregzit“ po dogovoru koji imamo je još uvek moguć

© AP Photo / Jean-Francois BadiasŠef Evropske komisije Žan-Klod Junker obraća se članovima Evropskog parlamenta u Strazburu
Šef Evropske komisije Žan-Klod Junker obraća se članovima Evropskog parlamenta u Strazburu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker izjavio je danas da još veruje da je moguć uređen izlazak Velike Britanije iz Evropske unije i da će zvaničnici EU „raditi dan i noć“ kako bi se to ostvarilo.
Anti-bregzit demonstranti ispred britanskog parlamenta u Londonu, 8. januara 2019. - Sputnik Srbija
Da li će Britanija biti kažnjena i zašto neće

Junker je rekao da je „po prirodi optimista“ i da postoje mogućnosti za napredak, ako ne kroz pravni sporazum o povlačenju, onda kroz političku deklaraciju o budućim odnosima koje obe strane mogu dalje razmatrati, prenosi AP.

Predsednik EK je naglasio da je „važno da EU ostane mirna, ujedinjena i odlučna kao što je to bilo tokom svih pregovora“.

Ranije danas Junker je izneo stav da je sporazum o „bregzitu“, koji je EU postigla sa premijerkom Terezom Mej, jedina ponuda koja se nudi Velikoj Britaniji i da se neće menjati.

Obraćajući se poslanicima Evropskog parlamenta Žan Klod Junker je ponovio da je pravno obavezujući sporazum o povlačenju dogovoren krajem prošle godine sa Mejovom „i dalje najbolji i jedini mogući dogovor“, preneo je Tanjug.

Junker je rekao i da ostaje otvoren za razgovor sa britanskom premijerkom i da će saslušati njene ideje, ali će takođe biti izuzetno jasan u vezi stava Evropske unije po ovom pitanju, kao i da nakon jučerašnje debate i glasanja u Donjem domu britanskog parlamenta on ostaje nepromenjen, odnosno da se „sporazum o povlačenju neće ponovo pregovarati“, prenosi agencija.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala