Dodik: Izetbegovićeva apelacija osuđena na propast

© Sputnik / Vladimir Pesnя / Uđi u bazu fotografijaPredsednik RS Milorad Dodik
Predsednik RS Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je večeras da predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović ne može da postavlja uslove Savezu nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Republici Srpskoj, kao i da je njegova najava o podnošenju apelacije za preispitivanje imena Republike Srpske pred Ustavnim sudom osuđena na neuspeh.

Dodik je u emisiji „Ukrštenica“ RTRS kazao da Srpska nije zadovoljna položajem u BiH, kao i da je na primeru BiH dokazano da se saživot ne može nametati.

„Republika Srpska je jedinstvena s imenom uspostavljenim kada je i formirana — pre rata s imenom pod kojim je i tokom rata bila deo pregovora, kao što je to bila i 1995. godine kada je uspostavljen mir“, rekao je Dodik.

On je naveo da je Republika Srpska svih 12 aneksa Dejtona potpisala kao strana i da postavlja pitanje: „Čak i da se nastavi osporavanje imena koje je u Ustavu, šta je sa drugim aneksima Dejtonskog sporazuma?“

„Dakle, to je tipična antidejtonska inicijativa i zato su i reagovali neki stranci“, ocenio je Dodik.

Ilustracija - zastava Bosne - Sputnik Srbija
Da li je Bosna krenula na put bez povratka — zbog NATO-a

On je dodao da, iako su stranci reagovali, ne veruje da se u odnosu međunarodne zajednice išta promenilo. Dodik je dodao da sve i da se to jeste desilo, čin Bakira Izetbegovića i SDA nazvali bi antidejtonskim.

Predsedavajući Predsedništva BiH rekao je da je najava apelacije o preispitivanju imena Republike Srpske pred Ustavnim sudom akt uperen više protiv BiH, nego protiv Srpske koja je na novu političku krizu dala jasan odgovor.

„Nedvosmislen odgovor je naš status, šta god to značilo. To uvek ne mora da znači samo nezavisnost, ali ja ne želim to da isključim. Svi kažu ’Opet se priča o tome‘. Ne, to je samo jedna od mogućnosti. Evo mi predlažemo da se vratimo na dejtonske principe Ustava, da organizujemo BiH da bude ustavna, a ne neustavna zajednica“, kazao je Dodik.

On je izjave Izetbegovića o diskriminaciji Bošnjaka i Hrvata nazvao neistinama i podsetio da Srpska poštuje Klub Bošnjaka u Domu naroda, iako je taj dom nametnut Srpskoj, naglasivši da od šest najvažnijih funkcija četiri pripadaju Bošnjacima i Hrvatima.

Dodik je takođe podsetio da ni međunarodna zajednica nije pokrenula pitanje popune federalnog Doma naroda, što je ustavna obaveza, gde Klub Srba nikada nije kompletiran.

„Po tom principu, da je pravne države, sve odluke donesene u Federaciji u takvim uslovima bile bi nevažeće“, ocenio je Dodik.

On je kao važnu činjenicu naveo to što su na nove najave SDA, političke stranke u Srpskoj odgovorile jedinstvom koje ipak nije bilo apsolutno.

„Bilo je zahteva da to uradimo jedinstveno, pa nismo. Bilo je zahteva da sadašnji ministri u Savetu ministara prestanu da rade, ne da izađu, nego da zamrznu delovanje i nismo se oko toga saglasili, ali nismo hteli da tu pravimo razliku“, rekao je Dodik.

On je kazao da Republika Srpska nije zadovoljna položajem unutar BiH, koja je sve više podeljeno društvo u kojem se identiteti naroda ne uvažavaju i dodao da Srpska danas ne mora i neće da trpi međunarodni intervencionizam.

Dodik je, govoreći o položaju Hrvata i najnovijoj Deklaraciji HNS, rekao da Hrvati imaju pravo na stav i Deklaracijom ne pominju Republiku Srpsku.

„To je njihovo pravo. Oni imaju pravo da kažu svoj stav, kao što imaju Srbi. Ja ne želim da oduzmem Hrvatima pravo da odlučuju i donose odluke koje se odnose na njih. Da li će se to desiti gore, to nema nikakvog značaja“, naveo je Dodik.

On je kazao i da je informisan o nastojanjima da se prilikom formiranja vlasti na nivou BiH izbegne SNSD, stranka čiji je predsednik, kao i da je o tome bilo razgovora predstavnika SDS, PDP i SDA.

Dodik je ocenio da, ukoliko bi takva ideja bila sprovedena, to ne bi bila dobro za BiH i dodao da je SNSD spreman da razgovara samo s izbornim pobednicima.

On je, govoreći o NATO-u, rekao da je taj savez i politički, da u BiH nije objektivan, a da će za njega glasati tek onda kada Srbi kažu da u njega žele.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala