Vučić s Pahorom: Verujem da ćemo imati podršku Slovenije za Kosovo i Metohiju

© Tanjug / Dragan KujundžićBorut Pahor i Aleksandar Vučić
Borut Pahor i Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da je sa predsednikom Slovenije Borutom Pahorom razgovarao o unapređenju bilateralne saradnje dveju zemalja na političkom i ekonomskom planu, o rešavanju pitanja KiM i zahvalio mu na podršci evropskom putu Srbije.

Predsednik Srbije je rekao da je na tom putu ključan odnos Beograda i Prištine i da je i o tome razgovarao sa Pahorom — o pronalaženju rešenja koje bi garantovalo sigurnost, budućnost i mir ako dođemo do takve pozicije. Vučić je rekao da smo danas vrlo daleko od toga zbog anticivilizacijskih taksi Prištine na srpsku robu.

Logo međunarodne organizacije Interpol u Lionu - Sputnik Srbija
Spisak: Ko je bio uz Srbiju, a koji naši susedi za Kosovo

„Ako Beograd i Priština budu došli do dogovora, nadam se da ćemo imati podršku Slovenije. Želimo da glas Slovenije bude još snažniji u Briselu, u EU.“

„Cenimo poziciju Slovenije u regionalnim pitanjima i njemu sam lično zahvalan za proces Brdo—Brioni, jer takva inicijativa doprinosi stabilizaciji prilika u ovom regionu“, rekao je Vučić.

Kaže da će predstojeći sastanak u okviru tog procesa biti održan u Tirani 8. i 9. maja, što će biti značajno za ceo region.

„Razgovarali smo o evropskom putu Srbije, imali smo značajnu podršku Slovenije za evropski put Srbije, pošto su brojni eksperti učestvovali u pružanju pomoći Srbiji u tom procesu.“

Vučić je preneo da je rečeno kako je potrebno da se taj evropski put Srbije ubrza.

Pahor: Podrška EU putu i dijalogu Beograda i Prištine

Slovenija podržava ambicije Srbije da postane članica EU i podržava dijalog Beograda i Prištine, jer on nema alternativu, poručio je Pahor.

On je podsetio da je pre 10 godina, kada je o Srbiji govorio u Evropskom savetu, rekao da nakon što je Hrvatska ušla u EU, i Srbija mora što pre da postane njena članica. To, istakao je, zavisi od pregovora sa EK, ali Srbija ima podršku Slovenije na tom putu.

Radnici u Moskvi - Sputnik Srbija
Hoće li i Slovenija i Hrvatska postati Srbima — „obećane zemlje“

U tom smislu, rekao je da mu je bilo važno da još jednom čuje od Vučića njegov lični stav i stav srpske države u angažovanju u rešavanju otvorenih pitanja u pregovorima sa EK, kako bi proces bio što brži.

„To se tiče odnosa u regionu, u prvom redu se odnosi na dijalog Beograda i Prištine. Kao tvoj i prijatelj tvoje države podržavam taj dijalog i ne vidim nikakvu alternativu dijalogu. Ne znam kako i kada će se to završiti, to zavisi od bilateralnih razgovora i pregovora dveju strana, ali ono što može Slovenija da pomogne, kao prijatelj sa svim narodima i državama u regionu, ja sam ponudio iskrenu podršku“, rekao je Pahor, obraćajući se Vučiću.

Dodao je da će o tome biti reči na sastanku procesa Brdo—Brioni 7. i 8. maja u Tirani.

Slovenija će učiniti sve kako bi Srbi u toj zemlji sačuvali identitet, izjavio je Pahor.

„Što se tiče državljana Slovenije koji su srpske nacionalnosti, Slovenija će učiniti sve što je u njenoj mogući kako bi ti naši državljani imali mogućnost da očuvaju svoj identitet“, rekao je Pahor.

U Palati Srbija su prethodno održani razgovori delegacija Srbije i Slovenije, koje su predvodili predsednici Vučić i Pahor, kao i razgovor predsednika dveju zemalja u „četiri oka“, preneo je Tanjug.

Slovenački predsednik će se danas obratiti i na Posebnoj sednici Skupštine Srbije i sastaće sa predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala