Brazil: Potraga obustavljena, opasnost od pucanja druge brane

© AP Photo / Bruno CorreiaKatastrofa u Brazilu
Katastrofa u Brazilu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Brazilske vlasti obustavile su danas potragu za eventualnim preživelima dva dana posle pucanja brane na jugoistoku zemlje, jer postoji opasnost da pukne još jedna brana u vlasništvu iste rudarske kompanije.

Vlasti su danas evakuisale nekoliko četvrti u gradu Brumadinu koje su u dometu brane B6, prenosi AP.

Katastrofa u Brazilu - Sputnik Srbija
Brazil: 40 mrtvih posle pucanja brane, mnogi zatrpani u mulju

Pedro Ajara, portparol vatrogasne službe u državi Minas Herais, rekao je da postoji opasnost od pucanja i druge brane u blizini.

Članovi porodica nestalih, koji su se nadali da su njihovi bližnji preživeli „cunami“ sačinjen od otpada iz rudnika gvožđa nakon što je u petak pukla rudarska brana, sada su očajni i gnevni zbog sve veće verovatnoće da je 300 ljudi, koji se još vode kao nestali, smrtno stradalo.

Do subote uveče, kada su vlasti obustavile spasilačke operacije do zore, iz mulja je izvučeno 40 beživotnih tela, a 23 osobe su prebačene u bolnicu.

Posle pucanja brane u petak, poplavljeno je područje u blizini naselja Vilja Ferteko, što je izazvalo strah od širenja toksičnog otpada i mogućeg zagađenja životne sredine.

U trenutku pucanja brane, stotine radnika nalazilo se u kafeteriji koja je ostala zatrpana muljem i vodom, preneo je Bi-Bi-Si.

Zasad nije poznato šta je uzrokovalo pucanje brane, a vlasti su saopštile da će biti utvrđeno ko je odgovoran.

Rudarska brana izgrađena je 1976. godine i bila je jedna od nekoliko u tom području koje se koriste za zadržavanje otpadnih materija iz rudnika.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala