Veliko otkriće: Zemlju poslednjih faraona uništila vatra

© PixabayPustinja
Pustinja - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Najnovija arheološka iskopavanja u Izraelu i na području od Gaze do Galileje pokazala su da je Kanan, poslednja značajna teritorija koju su osvojili i kojom su vladali faraoni, oslobođen u pobuni u kojoj su spaljeni neki od najvažnijih egipatskih utvrđenja u tom regionu Bliskog istoka.

Izraelski arheolozi pomno istražuju ostatke kananskih naseobina tokom trovekovne vladavine Egipta koja se može pratiti preko artefakata iz tog perioda.

Arheološko iskopavanje - Sputnik Srbija
Čovek star 300.000 godina i druga arheološka otkrića godine

Tako su pronađeni sarkofazi načinjeni prema egipatskim uzorima, kao i skulpture sfinga, skarabeja, božanstava i portreti lokalnih upravitelja, prenosi stručni internacionalni dvomesečnik „Arheologija“.

U iskopavanjima kod Jafe otkrivena je gradska kapija, uz koju su se nalazile prostorije egipatskog vojnog garnizona i gde su nađene veće količine glinenih tablica sa klinastim pismom, iz kojih se mogla steći slika o funkcionisanju naselja. To je bio period najveće vojne moći Egipta, koji je u to vreme svojoj teritoriji priključio i Nubiju.

Vladajući zemljom Kanan, prema rečima arheologa Izraela Finkelštajna sa Univerziteta u Tel Avivu, Egipat je dobio značajnu stratešku poziciju jer je mogao da kontroliše kretanje Hetita i trgovačke puteve od centralne Azije prema Mediteranu.

Kanan je postao egipatska kolonija 1458. godine pre nove ere nakon odlučujuće bitke kod Megida (danas severni Izrael) u kojoj je poražen savez država koji su formiran radi odbrane od Egipćana.

Pobeda Egipćana koje je predvodio faraon Tutmos Treći zabeležena je na mnogim reljefima širom Egipta, a novi gospodari kananske zemlje su odmah počeli da osiguravaju osvojene teritorije gradnjom tvrđava čiji ostaci se sada postepeno otkopavaju, poput utvrđenja gde je kasnije podignut grad Jafa na morskoj obali.

Kananiti su pripadali semitskim plemenima koja su posle oslobađanja od egipatske vlasti osnovali više gradova u području savremenog Izraela, Libana, zapadne Sirije i počeli su da se nazivaju Feničanima. Oni su osnovali Kartaginu u IX veku pre nove ere, koja je postala trgovačka velesila Mediterana.

Dugotrajna suša u području Kanana izazvala je nezadovoljstvo stanovnika koji su počeli da pale pojedine gradove i tokom najnovijih iskopavanja u okolini Jafe arheolozi su utvrdili da je i taj najveći od svih kananskih gradova bio spaljen oko 1125. godine pre nove ere i to je označilo zvanični kraj egipatske kolonijalne vlasti nad Kananom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala