Vučić: Ponosan sam na reforme, ali ne i na primedbe za medije

© Tanjug / Dimitrije GollAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Koliko sam ponosan na ekonomske reforme i očuvanje mira i stabilnosti u regionu, toliko nisam ponosan zbog kritika na račun slobode medija u Srbiji, ali sam uveren da ćemo u saradnji sa međunarodnim profesionalnim udruženjima za godinu-dve postići napredak u toj oblasti kojim ćemo biti ponosni, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu na sesiji „Medijske slobode u uslovima krize“ ukazao da je Srbija uspela značajno da unapredi svoju ekonomiju, te da je ponosan na ekonomske reforme i njene rezultate.

„Po prvi put imamo tri godine zaredom suficit u budžetu, rast BDP-a od 4,5 odsto, što je jedna od najvećih u regionu i u EU, i što je javni dug smanjen sa 79 odsto na manje od 50 procenata. Sve što se ekonomije tiče, uradili smo dobro“, objasnio je on.

Zoran Avramović - Sputnik Srbija
Demokratija je metoda za osvajanje moći

Kad je reč o slobodi medija u Srbiji, Vučić je istakao da je glavni problem izrazita polarizacija medija.

Vučić je podsetio na slučaj kada je Metju Karuan Galicija, sin ubijene novinarke sa Malte i takođe učesnik panela, na jednoj konferenciji u Poljskoj, gde je dobio informacije od srpskih novinara da je stanje u medijima u Srbiji teško i da se nešto može dogoditi, reagovao tako da je preneo da će Srbija biti sledeća zemlja u kojoj će biti ubijen sledeći novinar u Evropi.

„Međutim, to se nije dogodilo. Desilo se u pet zemalja EU, kao i pucnjava na novinara u Crnoj Gori. Ali, nisam tu da napadam Metjua“, dodao je on.

Preneo je da se u Srbiji ipak nešto dogodilo, da je jednom novinaru, koji je napisao nešto u jednom lokalnom mediju za koji on nije ranije čuo, zapaljena garaža, te da se požar prelio na kuću, pa mu je čitava porodica bila ugrožena.

„Tada sam se setio Metjuovih reči. Mislio sam da se kod nas ne može tako nešto desiti. Mi smo uhapsili počinioce i onog koji je dao pare, a i znamo ko stoji iza toga, koga još nismo uhapsili, ali očekujem da ćemo finalizirati ovaj slučaj za nedelju ili 10 dana“, rekao je, govoreći o slučaju ugrožavanja bezbednosti novinara Milana Jovanovića iz Vrčina.

Posle toga, kaže, počeo je da strepi.

„Moramo da završimo ovaj slučaj i budemo brutalni u sličnim slučajevima“, poručio je on.

Inteligencija - Sputnik Srbija
Politička arena u Srbiji: Intelektualci, gde ste!

Preneo je da u Srbiji nisu kriminalizovane lažne vesti ili kršenje standarda novinarske profesije kad je reč o obavezi istinitog izveštavanja.

„Ne znam kako ćemo to učiniti. Pogledali smo nemački primer. Ako bismo uradili isto u Srbiji, kritikovali bi nas da ograničavamo slobode“, kazao je on.

Rekao je da Srbija nije dobila dobre ocene poslednjih godina od „Reportera bez granica“, kao i „Fridom hausa“, i da nije ponosan na to.

Međutim, izrazio je uverenje da će se to promeniti.

Preneo je da je juče razgovarao sa predstavnicima „Reportera bez granica“ i da ih je pozvao da dođu u Srbiju i da njihovi eksperti pomognu, posebno kada je reč o državnoj pomoći medijima, preneo je Tanjug.

„Uveren sam da ćemo za godinu ili dve biti ponosni i na napredak u oblasti slobode medija“, istakao je on.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala