Patrušev o Ukrajini: Ne isključujem mogućnost novih provokacija

© AP Photo / Evgeniy MaloletkaUkrajinski brod
Ukrajinski brod - Sputnik Srbija
Pratite nas
Aktivnost terorista u Rusiji u proteklih pet godina smanjila se za više od 20 puta, saopštio je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev.

„Za pet godina teroristička aktivnost u zemlji se smanjila za više od 20 puta. Tokom 2018. u zemlji je počinjeno devet terorističkih zločina i jedan teroristički napad“, rekao je on u intervjuu za „Rosijsku gazetu“.

Patrušev je naveo da je smanjenje terorističke pretnje povezano sa preciznim radom obaveštajnih službi i policije, zbog čega je sprečeno 36 zločina terorističke prirode, uključujući i 20 terorističkih napada.

Nova godina, Rusija - Sputnik Srbija
Tri najveća izazova sa kojima se Rusija suočava u sledećoj godini

Osim toga, tendencija smanjenja terorističke aktivnosti primećena je i u svetu.

„Na vrhuncu, u smislu terorističkih aktivnosti, 2014. godine broj terorističkih napada dosegao je skoro 16.000, ali se već drugu godinu zaredom njihov broj kretao oko 10.000. Na Bliskom istoku se u proteklih pet godina pad udvostručio, što je direktno povezano sa situacijom u Siriji, gde su uništene ili rasute glavne formacije terorista i počeo je proces nacionalnog pomirenja. Otprilike se za trećinu tokom ovih godina smanjila teroristička aktivnost u Južnoj Aziji“, rekao je sekretar Saveta bezbednosti.

On je dodao da su njene razmere u Avganistanu najveće na svetu.

„Više od 15 godina tokom kojih se Amerikanci nalaze u ovoj zemlji, dovele su do degradacije situacije. U Evropi su se terorističke aktivnosti povećale, ovde su kao pokriće teroristi iskoristili migracionu krizu“, rekao je on.

Govoreći o Ukrajini, Patrušev je rekao da ne isključuje mogućnost novih provokacija Ukrajine protiv Rusije tokom 2019. godine, jer je to jedini način da se međunarodna zajednica, a pre svega Sjedinjene Američke Države i Evropska unija, prisete Kijeva, s obzirom da njihovo poverenje u Ukrajinu ubrzano opada.

Američki desantni brod Amerika (LHA-6) - Sputnik Srbija
Krim: brodovi NATO-a u Azovskom moru — nema šanse

Osim toga, ove provokacije se koriste u međunarodnim odnosima.

„Tako je incident u Kerčkom moreuzu bio povod za neuspeh sastanka lidera Rusije i Sjedinjenih Američkih Država u Buenos Ajresu. Što se tiče scenarija oštre eskalacije oružanog sukoba u Donbasu, on je ispunjen ozbiljnim negativnim posledicama za Ukrajinu i Zapad. Istovremeno se ne može isključiti primena sile“, zaključio je Patrušev. 

 

U nedelju 25. novembra su brodovi ukrajinske mornarice „Berdjansk“, „Nikopolj“ i „Jani Kapu“, narušavajući članove 19 i 21 Konvencije UN o morskom pravu, presekli državnu granicu Rusije. Brodovi su ušli u privremeno zatvorene vode Rusije i nekoliko sati izvodili opasne manevre, ne odgovarajući na zahteve ruskih brodova koji su ih pratili. Sva tri broda su zadržana i kasnije prevezena do luke u Kerču.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala