Jedan od najstarijih univerziteta u SAD uvodi kurs – protiv Rusije

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaTuristi pored spomenika u Vašingtonu
Turisti pored spomenika u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Univerzitet u Džordžtaunu, jedna od najstarijih i najuticajnijih američkih visokoškolskih ustanova, uvodi kurs za studente pod nazivom „Ruski hibridni rat“.

Na sajtu tog univerziteta je saopšteno da će studenti biti u prilici da saznaju šta su to „ruski trolovi i botovi“, „informacione operacije Kremlja“, „mešanje u američke izbore“ i „aneksija Krima“. 

Napoleon pred spaljenom Moskvom - Sputnik Srbija
Hibridni rat: I Napoleon je tako ratovao protiv Rusije

U saopštenju je navedeno da je nakon predsedničkih izbora 2016. godine u SAD „porasla svest o novom načinu rata koji vodi Kremlj“. Studentima će biti predočeno i kako se Rusija „ustremila na američko društvo i građane“, navedeno je u opisu kursa. 

„Sajber napad na Estoniju 2007. godine, invazija na Gruziju 2008. godine… Manipulacija, uticaj i negiranje. ’Ilegalci‘, ’patriotski hakeri‘ i ’zeleni čovečuljci‘. Oligarsi, kompatriote i korisne budale“, termini su koje je Univerzitet u Džordžtaunu naveo u opisu kursa. 

Takođe je saopšteno da će predavanja biti posvećena ruskoj doktrini i ideologiji, kao i da će se sa studentima analizirati primeri i pitanje zašto je to izazov za SAD i njihove saveznike.

Nakon predsedničkih izbora 2016. godine u SAD su aktivno počeli da govore o „ruskom mešanju“, o kojem istragu vodi specijalni tužilac Robert Miler. 

Američki predsednik Donald Tramp je u više navrata tu temu nazvao „lovom na veštice“. Prema njegovim rečima, demokrate su aktivno spekulisale o toj temi kako bi opravdale poraz svoje kandidatkinje na predsedničkim izborima Hilari Klinton. Ruske vlasti kategorički negiraju mešanje u američki izborni proces. Moskva pri tome naglašava da su se SAD mnogo puta mešale u unutrašnje poslove drugih zemalja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala