Izložba „Deca Donbasa“ u galeriji „Kvaka“ u Beogradu

© Sputnik / Irina Geraщenko / Uđi u bazu fotografijaPorušena kuća u jednoj ulici u Donjecku
Porušena kuća u jednoj ulici u Donjecku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Izložba fotografija Irine Laškevič i Dena Levija pod nazivom „Deca Donbasa“ biće otvorena 16. januara u 19 časova u galeriji „Kvaka 22“, u Ruzveltovoj 39, u Beogradu i trajaće do kraja januara.

Na toj izložbi su predstavljene crno-bele fotografije, portreti sedamdesetoro dece koja su preživela bombardovanja u zonama Donbasa, tokom tri godine. U njima je ubijeno više od 200 dece, a njih 500 je ranjeno. Te fotografije nisu samo portreti dece, ti portreti su poruka, stoji u saopštenju.

A Royal Dutch Army soldier wipes his face after the NATO Noble Jump exercise on a training range in Poland. - Sputnik Srbija
Spremno 20 NATO eksperimenata na granici Rusije

„Ideja projekta se rodila davno, 2014. godine. Iza Irine Laškevič i Dena Levija su stotine prepešačenih kilometara, na prvoj liniji, pod stalnom artiljerijskom i puščanom vatrom po celoj teritoriji Donbasa. Decu, koja su preko noći odrasla, stalno su sretali. Svi su nastojali da raščiste ruševine, odrasli su ridali pred kamerom, pričajući o svojoj nesreći, a kraj njih su uvek stajala deca, koja su se vrlo ozbiljno odnosila prema njihovoj molbi da ih fotografišu. Verovala su da mogu uticati na one koji svakog dana pucaju na njih“, saopšteno je povodom otvaranja izložbe.

Irina Laškevič je po obrazovanju arhitekta. Od 2014. godine živi u Donjecku i radi kao ratni dopisnik i fotoreporter. Autor je nekoliko dokumentarnih filmova. Stalni je saradnik Anatolija Šarija, jednog od najpopularnijih ruskih blogera. Den Levi (pravo ime Danil Bogdan) je rođen u Donbasu. U Donjecku je radio od 2015. do 2017, a sada živi i radi u Moskvi kao fotograf i video montažer.

Izložbu fotografija „Deca Donbasa“ Irine Laškevič i Dena Levija će otvoriti Andrej Kočetov, sindikalni lider iz Luganska, pukovnik Ljubinko Đurković, komandant odbrane Košara, koji je nedavno posetio Donbas, i dečiji vokalni ansambl Blagodar. U saradnji sa galerijom „Kvaka 22“, izložbu je organizovala likovna umetnica Snežana Vujović Nikolić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala