Predlog za izmenu Ustava u Skupštini pre marta

© Tanjug / Rade Prelić / Sednica Skupštine Srbije.
Sednica Skupštine Srbije. - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je danas da očekuje da će pre marta Skupštini biti upućen predlog za izmenu Ustava, što je jedan od najvećih izazova za Srbiju u 2019. godini, a za to će biti potrebna podrška dve trećine poslanika.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, ministarka je izrazila očekivanje da će pre marta Odbor za ustavna pitanja pripremiti sednicu sa koje će uputiti Skupštini predlog za izmenu Ustava.

Kosovska zastava - Sputnik Srbija
Može li Srbija braniti Kosovo ako ga izbaci iz Preambule

„Ako to bude odobrila dvotrećinska većina poslanika, organizovaće se javna rasprava na koju će biti pozvani svi zainteresovani, stručna i šira javnost i oni će biti u prilici da iznesu svoje stavove i mišljenja“, rekla je Kuburovićeva.

Konsultacije o amandmanima su trajale godinu i po dana i svima je, kaže ministarka, bilo omogućeno da iskažu mišljenje.

„Venecijanska komisija je procenila da je sve u skladu sa preporukama i evropskim standardima. Time se ostvaruju naše obaveze iz Akcionog plana za poglavlje 23, koje se odnosi na jačanje nezavisnog sudstva i samostalnost tužilaštva, ali i uvođenje jasnih kriterijuma za izbor nosilaca pravosudnih funkcija. Povećavamo efikasnost pravosuđa, ali i odgovornost onih koji postupaju u tim predmetima“, navela je.

Kada su u pitanju kritike iz izveštaja Evropske komisije, Nela Kuburović je rekla kako očekuje da će u narednom periodu imati realnije rokove za donošenje zakona.

„Primer zakona sa kojima smo kasnili jeste zakon o sprečavanju korupcije. Ministarstvo je tokom leta predalo nacrt, ali preporuka Evropske komisije je da se izvrši ekspertiza Greko eksperta, jer treba da bude u skladu sa Greko preporukama“, rekla je Kuburovićeva.

Naglasila je da je u pitanju zakon preventivnog karaktera, za razliku od onih represivnih, kao što je zakon o sprečavanju korupcije i organizovanog kriminala, koji se od marta 2018. primenjuje.

„Za sedam meseci postignuti su dobri rezultati, 250 je okrivljenih, 150 osuđenih, najviše na kaznu zatvora“, istakla je ministarka.

Stupile su, kaže, na snagu Izmene zakona o sudskim taksama, a time će se pre svega stimulisati privredni subjekti da koriste medijaciju, jer su takse u sudskom postupku izuzetno visoke, preneo je Tanjug.

„Želimo da pokažemo prednosti alternativnog načina rešavanja sporova i da rasteretimo sudove novih predmeta. Sudovi su opterećeni, pa tražimo sve mehanizme da taj broj predmeta smanjimo“, istakla je Kuburovićeva.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala