Dogodine u Prizrenu: Humanitarna pomoć stigla u Gračanicu

© Tanjug / Sava RadovanovićAleksandra Trifunović iz organizacije 28. jun
Aleksandra Trifunović iz organizacije 28. jun - Sputnik Srbija
Pratite nas
Humanitarna pomoć namenjena Narodnoj kuhinji u Novom Brdu i vrtiću „Đurđevak“ u Gračanici uspešno je stigla na odredište, a zahvaljujući organizaciji „28. jun“ u narednih nekoliko dana zdravstvene ustanove na Kosovu i Metohiji dobiće sanitetski materijal i opremu.
Pogled na Solun, Grčka - Sputnik Srbija
„Dogodine ne samo u Prizrenu“: Brod krcat paketima za Srbe približava se Solunu (foto)

Direktorka te humanitarne organizacije Aleksandra Trifunović rekla je danas na konferenciji za novinare da će brod s medicinskom pomoći vrednom 700.000 dolara stići u Solun 2. januara, a odatle će krenuti ka KiM, ali i ka ustanovama u centralnoj Srbiji, Crnoj Gori, Republici Srpskoj i Krajini.

Ta pomoć se sastoji od 455 kutija sanitetskog materijala i 147 aparata poput ultrazvuka, EKG, električnih kreveta, navela je Trifunovićeva i dodala da će „28. jun“ za Božić obradovati najmlađe na KiM, ali i one uz administrativnu liniju sa centralnom Srbijom, prenosi Tanjug.

Prema njenim rečima, deo pomoći će ići i deci iz sirotišta kod Paraćina, kao i u Banjaluci. 

Pomoć je obezbeđena u okviru akcije „Dogodine u Prizrenu“, koja je prikupljana na svim kontinentima, a koja je iskorišćena za podizanje svesti o srpskom kulturnom nasleđu na KiM, koje je „naš dragulj i naše biće“, rekla je Trifunovićeva.

Ona je navela da je kamion hrane stigao sinoć na KiM uz pomoć dobrotvornog fonda „Čovekoljublje“ mitropolije Crnogorsko-primorske kako bi se izbegli problemi zbog anticivilizacijskih taksi koje je uvela Priština na robu iz centralne Srbije.

Arno Gujon - Sputnik Srbija
Gujon: Srce mi je teško večeras (video)

Rad humanitarne organizacije „28. jun“ podržala je i Kancelarija Vlade Srbije za KiM, a pomoćnica direktora Slađana Marković Stojanović ocenila je da je ta pomoć za narodne kuhinje vrlo značajna i dobrodošla. 

„Posebno je značajna pomoć u medicinskim aparatima i sanitetskoj pomoći, iako zdravstveni sistem i u tim u teškim uslovima dobro funkcioniše“, rekla je Markovićeva i precizirala da je pomoć namenjena severnom i centralnom delu Kosova. 

Ukupna vrednost te pomoći — hrane, medicinske opreme i materijala i paketića za Božić je oko milion dolara.

Humanitarna organizacija „28. jun“ iz Kanade, koja godinama pomaže Srbima u regionu, prva je dobrotvorna organizacija koja se bavi Zapadnim Balkanom kojoj je dodeljen poseban konsultativni status pri UN.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala