„Dogodine ne samo u Prizrenu“: Brod krcat paketima za Srbe približava se Solunu (foto)

© Sputnik / Vladimir Fedorenko / Uđi u bazu fotografijaPogled na Solun, Grčka
Pogled na Solun, Grčka - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Medicinska pomoć srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, u Republici Srpskoj, Crnoj Gori i Hrvatskoj, vredna 700 hiljada dolara, trebalo bi 2. januara da uplovi u luku Solun. Reč je o pošiljci humanitarne organizacije „28. Jun“ iz Kanade, koja odnedavno prava Srba brani pred Ujedinjenim nacijama.

Međunarodna kanadska neprofitna organizacija radi od 2012. godine, do danas je dostavila humanitarnu i medicinsku pomoć vrednu više od 4,4 miliona dolara Srbima širom prostora bivše Jugoslavije. 

© Foto : "28. Jun"Pomoć je stigla u vrtić "Đurđevak" u Gračanici.
Pomoć je stigla u vrtić Đurđevak u Gračanici. - Sputnik Srbija
Pomoć je stigla u vrtić "Đurđevak" u Gračanici.

Na početku priče mladi Filip Filipi, Ličanin koji se posle izbeglištva iz Beograda zaputio u beli svet, okupio je još troje ljudi koji su hteli da pomognu, danas ih je zamenila armija od 400 volontera koji su aktivni na svim meridijanima.

Direktorka organizacije ’28. Jun‘ za Balkan Aleksandra Trifunović za Sputnjik kaže da je reč o mladim ljudima iz dijaspore, koji su uspeli da animiraju i strance da daju novac za pomoć srpskom narodu.

© Foto : "28. Jun"Otac Branko i volonter organizacije "28. Jun" Nemanja Marić ispred dobrotvornog fonda "Čovekoljublje" mitropolije crnogorsko - primorske u Podgorici.
Otac Branko i volonter organizacije 28. Jun Nemanja Marić ispred dobrotvornog fonda Čovekoljublje mitropolije crnogorsko - primorske u Podgorici. - Sputnik Srbija
Otac Branko i volonter organizacije "28. Jun" Nemanja Marić ispred dobrotvornog fonda "Čovekoljublje" mitropolije crnogorsko - primorske u Podgorici.

„Ne samo što stranci doniraju novac našoj organizaciji, već uspevamo da im pojasnimo šta je to što čini srpsko nacionalno biće, šta je svetosavlje, pravoslavlje, šta je ćirilica, šta je ono što je u ovom trenutku ugroženo od strane međunarodne zajednice i nepostojanja primene međunarodnog prava. Zato nam je izuzetno značajna poslednja akcija pod nazivom „Dogodine u Prizrenu“. Uz svaki kontingent pomoći organizujemo i događaj čiji je cilj podizanje svesti o tome kroz šta Srbi na Kosovu i Metohiji u ovom trenutku prolaze“, kaže nam Trifunovićeva. 

U poslednjih šest meseci organizacija, jedina sa ovih prostora, ima poseban, konsultativni status pri Ujedinjenim nacijama, što je velika stvar, jer svega četiri i po hiljade u moru humanitarnih organizacija u svetu ima takav status. To nam omogućava da, ne samo humanitarno delujemo na terenu, već i da aktivno učestvujemo u lobiranju za srpske nacionalne interese pred svim značajnim međunarodnim institucijama, kaže Trifunovićeva.

© Foto : "28. Jun"Organizacija „28. Jun“, jedina sa ovih prostora, ima konsultativni status pri Ujedinjenim nacijama. To joj omogućava da aktivno učestvuje u lobiranju za srpske nacionalne interese pred svim značajnim međunarodnim institucijama.
Organizacija „28. Jun“, jedina sa ovih prostora, ima konsultativni status pri Ujedinjenim nacijama. To joj omogućava da aktivno učestvuje u lobiranju za srpske nacionalne interese pred svim značajnim međunarodnim institucijama. - Sputnik Srbija
Organizacija „28. Jun“, jedina sa ovih prostora, ima konsultativni status pri Ujedinjenim nacijama. To joj omogućava da aktivno učestvuje u lobiranju za srpske nacionalne interese pred svim značajnim međunarodnim institucijama.

„Već smo završili prvi krug upoznavanja institucija UN u Beču, Ženevi i Njujorku sa problematikom vezanom za Kosovo i Metohiju. U tim govorima okrenuli smo se ka značaju očuvanja srpskog kulturnog nasleđa u južnoj pokrajini i stavljanju fokusa na ove, u najmanju ruku, neprihvatljive i skandalozne mere Prištine u 21. veku“, ističe Aleksandra Trifunović.

Dok se brod sa medicinskom pomoći približava Evropi, kamion hrane sa oznakom „28. Jun" večeras je stigao na Kosovo. Namirnice će biti raspodeljene narodnim kuhinjama u Novom Brdu i vrtiću u Gračanici. U ovoj akciji vezanoj za Kosovo presudna je bila saradnja sa Srpskom pravoslavnom crkvom, kaže Trifunovićeva.

© Foto : "28. Jun"Nikola iz Gračanice. On je glava porodice Stojanović. Pored hrane i lekova, porodica je dobila računar, najveću radost za najmlađe.
Nikola iz Gračanice. On je glava porodice Stojanović. Pored hrane i lekova, porodica je dobila računar, najveću radost za najmlađe. - Sputnik Srbija
Nikola iz Gračanice. On je glava porodice Stojanović. Pored hrane i lekova, porodica je dobila računar, najveću radost za najmlađe.

„Iz centralne Srbije jako je teško prebaciti humanitarnu pomoć, pa smo u saradnji sa dobrotvornim fondom „Čovekoljublje“ Mitropolije crnogorsko-primorske uspeli ovo da realizujemo. Očekujemo da će 2. januara u luku Solun stići i medicinska pomoć. Reč je o aparatima i sanitetskom materijalu koji će biti raspodeljen zdravstvenim centrima koji su nam uputili molbu za pomoć“, objašnjava naša sagovornica. 

© Foto : "28. Jun"Pomogli su i osmočlanoj porodici Virijević iz sela Novi Badovac, kod Gračanice. Jedina stvar za koju su molili, iako žive u teškoj nemaštini, jeste hrana. Sa primanjima od 230 evra mesečno jedva uspevaju da prežive.
Pomogli su i osmočlanoj porodici Virijević iz sela Novi Badovac, kod Gračanice. Jedina stvar za koju su molili, iako žive u teškoj nemaštini, jeste hrana. Sa primanjima od 230 evra mesečno jedva uspevaju da prežive. - Sputnik Srbija
Pomogli su i osmočlanoj porodici Virijević iz sela Novi Badovac, kod Gračanice. Jedina stvar za koju su molili, iako žive u teškoj nemaštini, jeste hrana. Sa primanjima od 230 evra mesečno jedva uspevaju da prežive.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala