Tači: Spremni smo za dijalog, iako je Srbija genocidna država

© REUTERS / Laura HasaniHašim Tači sa pripadnicima bezbednosnih snaga samoproglašene republike Kosovo
Hašim Tači sa pripadnicima bezbednosnih snaga samoproglašene republike Kosovo - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači poručio je da je Kosovo spremno za nastavak dijaloga sa zvaničnim Beogradom, iako je Srbija genocidna država sa kojom Kosovo ima vekovno neprijateljstvo.

Podnoseći godišnji izveštaj u parlamentu, on je ponovo optužio Srbiju da je odgovorna sa ubistva više od 13.000 civila i silovanja 20.000 Albanki.

Uprkos tome, Kosovo je izraslo u nezavisnu i suverenu državu, koja je ove godine obeležila 10. jubilarnu godišnjicu jednostrano proglašene nezavisnosti, naveo je Tači.

Hašim Tači - Sputnik Srbija
Tači: Srbija nema pravo da koči proces dijaloga

„Iako po visokoj ceni, mi smo pobedili, a sada je vreme da pobedimo i u postizanju mira sa Srbijom“, rekao je Tači.

„Uvek ćemo biti zahvalni onima koji su dali sve za slobodu koju danas uživamo“, kazao je Tači pred oko tridesetak poslanika, pošto su opozicione stranke, ali i poslanici Inicijative Fatmira Ljimaja, neki poslanici opozicione SDP i Alijanse za budućnost Kosova premijera Ramuša Haradinaja bojkotovali njegovo izlaganje.

Tači je zahvalio Haradinaju i poslanicima koji su glasali za demarkaciju sa Crnom Gorom, kao i na političkoj borbi da se spreči osnivanje Zajednice srpskih opština, koja bi imala izvršna ovlašćenja.

Formiranje ZSO je, inače, predviđeno Briselskim sporazumom.

Tači je ocenio kao pozitivno formiranje tima za dijalog sa Beogradom, koji je verifikovan u parlamentu sa 59 glasova, što je manje od natpolovične većine.

„Jedinstvo političkih stranaka je bilo i ostaje neizbežno na našem putu ka uspehu. Pre svega, govorim o izazovu postizanja mira sa Srbijom. Sa Srbijom treba postići mirovni sporazum koji će garantovati uzajamno priznanje i članstvo Kosova u UN“, poručio je Tači i dodao da taj sporazum mora biti sveobuhvatan i potpuno podržan od SAD.

On je naglasio da je posebno ponosan na to što je u njegovom mandatu, usvajanjem tri zakona, otvoren put da KBS budu transformisane u kosovsku vojsku.

Tači je pozvao političke lidere da najozbiljnije shvate poziv američkog predsednika Donalda Trampa na jedinstvo u ovom jedinstvenom trenutku, preneo je Tanjug.

„Imamo podršku najvećeg prijatelja i najmoćnije države — Sjedinjenih Američkih Država. Imamo podršku EU i njenih država-članica. Imamo podršku sveta da postignemo miran, konačan i sveobuhvatan sporazum sa Srbijom. Izgubiti tu priliku, kako kaže predsednik Tramp u svom pismu, bio bi tragičan povratak i izgubili bismo priliku koja se dugo neće ponoviti“, objasnio je Tači.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala