Tači: Srbija nema pravo da koči proces dijaloga

© AP Photo / Visar KryeziuHašim Tači
Hašim Tači - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači, tvrdi da će sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine doći nakon usvajanja Prespanskog sporazuma, koji su ovog leta potpisali Atina i Skoplje o novom imenu Makedonije i da, kako je rekao, Srbija nema pravo da koči taj proces.

Kako prenosi prištinska „Gazeta ekspres“, Tači je rekao da je tim Prištine za dijalog sa Beogradom legitiman jer je izglasan u kosovskom parlamentu.

Priština - Sputnik Srbija
A gde je tu Tači: Objavljene nadležnosti pregovaračkog tima Prištine

Navodi se da Tači tvrdi da je volja međunarodne zajednice postizanje finalnog sporazuma Beograda i Prištine, te da u tome ne bi trebalo da bude poteškoća.

„Ne bi trebalo da bude poteškoća u postizanju sporazuma uz posredovanje EU i SAD. Ni Srbija nema pravo da koči proces dijaloga o normalizaciji odnosa. Proces dijaloga će početi i moramo imati vrlo dinamičan angažman koji zahteva donošenje odluka“, istakao je Tači za „Klan Kosova“.

Tači, koji se juče sastao sa timom Prištine za dijalog, kazao je da je bilo različitih ideja o načinu njihovog rada.

Političkim stranaka je poručio da ne treba da se fokusiraju na tehnička pitanja, već na strateške ciljeve Prištine.

On je naglasio i da će puno vode proteći rekama dok ne dođe do smirivanja odnosa između Beograda i Prištine, ali je dodao da je strateški cilj Prištine članstvo u NATO-u i EU.

„To je većinska volja građana Kosova i ne bismo smeli da propustimo ovu priliku“, zaključio je Tači.

Istovremeno, prištinski „Zeri“ piše da se očekuje da će dijalog Beograda i Prištine biti intenziviran početkom naredne godine.

Očekuje se, piše list, i da se u poslednju fazu dijaloga uključe i neke moćne države sveta, popust SAD i Rusije.

Vladimir Čižov - Sputnik Srbija
Ambasador Rusije u EU otkriva zašto se Kosovo okreće Vašingtonu

Uz podsećanje da je prošlo gotovo dva meseca od poslednjeg susreta dvojice glavnih pregovarača Beograda i Prištine, ističe se da je pregovarački tim Prištine za dijalog spreman, te da ga čine lideri stranaka vladajuće koalicije, opozicionog SDP i civilnog društva.

Međutim, Beograd i dalje insistira na tome da nastavka dijaloga neće biti sve dok ne budu ukinute stopostotno uvećane takse na srpske proizvode, dodaje se u tekstu.

Pozivajući se na izvore bliske ovom procesu, „Zeri“ piše da će već naredna sedmica, odnosno prvi dani nove godine biti u znaku izrazitog intenziviranja pregovaračkog procesa.

List podseća da je Fatmir Ljimaj, jedan od dvojice koordinatora u prištinskom timu za dijalog, juče najavio da će se početkom januara sastati sa evropskim zvaničnicima kako bi ih obavestili o svojim planovima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala