Dodik: Nemoćna opozicija u Beogradu se bavi „lešinarenjem“ u Banjaluci

© Sputnik / Dejan SimićMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je očigledno da opozicija u Beogradu nema strategiju, niti bilo šta što bi ponudila Srbiji, pa se bavi „lešinarenjem“ povodom događaja koji su 400 kilometara daleko od njih, ne upoznavajući se sa detaljima i ne želeći da vidi svu suštinu.

„Ti ljudi pokušavaju da zgrabe bilo koju priliku iz regiona i da to iskoriste da pošalju neke poruke i Srbiji i međunarodnoj zajednici, pa čak i prizivaju međunarodnu zajednicu da interveniše“, konstatuje Dodik.

On je tako reagovao na istupanja pojedinih opozicionih lidera u Srbiji, koji su hapšenje roditelja stradalog Davida Dragičevića nazvali „sramotnim aktom“, a vlast u Banjaluci „kriminalnim režimom Milorada Dodika".

Dodik je istakao da je bolno što je stradao mlad čovek i da tuga njegovih roditelja ne može da ne izazove posebne osećaje kod bilo koga, ali tvrdi da prethodnih meseci jedna grupa, izvan zakona i formalnih procedura, organizuje proteste i čak nasrće na različite institucije u Republici Srpskoj.

Davor Dragičević - Sputnik Srbija
Dragičević pušten, ubuduće prvo zahtev za dozvolu okupljanja

On je naveo da je sve to bilo tolerisano i da nisu preduzimani nikakvi potezi prema porodici ili bilo kome iz te grupe.

„Sada je tužilaštvo pokrenulo i tražilo ispitivanje ljudi, jer su nasrnuli na određene institucije i ličnosti, pretili i vređali mnoge ljude, što je tužilaštvo smatralo dovoljnim da pokrene proces prikupljanja dokaza o eventualnom krivičnom ili prekršajnom delu“, rekao je Dodik u izjavi upućenoj Tanjugu.

Kako je rekao, Davor Dragičević, otac stradalog Davida, nije se odazvao ni nakon nekoliko poziva i tužilaštvo je dalo nalog policiji da ga privede, „kao i svuda, u svim zemljama sveta, pa i u Srbiji, kada se privede onaj ko se ne odaziva na pozive pravosudnih institucija“.

„I samo se to desilo, ništa drugo. I naravno da su onda skočili razni ’lešinari‘, kakvi su i u Beogradu, koji pokušavaju da to iskoriste da pošalju neke poruke i Srbiji i međunarodnoj zajednici, pa čak i prizivaju međunarodnu zajednicu da ovde interveniše.“

Dodik je primetio da su njihova retorika i ocene gotovo identične onima koje dolaze iz Sarajeva, što njemu govori da se „njihov izvor inspiracije nalazi na jednom mestu“, jer se i u Sarajevu čuje da treba da intervenišu međunarodni predstavnici.

„To čujemo i od nekih predstavnika u Srbiji. A, nažalost, radi se o ljudima koji su nekada vršili vlast i o kojima bi mnogo stvari moglo da pokaže šta su učinili dok su bili na vlasti. Niko ozbiljan ne može da kaže da je u njihovo vreme funkcionisala pravna država“, kazao je Dodik.

Zato oni iz frustracije i nemoći u samoj Srbiji, pokušavaju sada da zgrabe bilo koju priliku iz regiona i da se navodno obračunavaju sa vlastima ili sa policijama sa drugih prostora, naveo je Dodik.

Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Dodik: Komšić koristi smrt mladića za političke ciljeve

Istakao je da je Republici Srpskoj veoma stalo do toga da Srbija razume o čemu se radi.

Kako je rekao, bez obzira na činjenicu da je stradao mladić i da tužilaštvo sprovodi istragu, oni koji mesecima pokušavaju da od toga naprave poseban slučaj moraju da se upute u detalje slučaja.

„Treba da vide da je čak i međunarodni advokatski tim koji je bio ovde u Banjaluci, angažovan od strane porodice, na kraju izašao i rekao da nije istina sve što se javno govori o tome. I ponovo se pojave spekulanti i lešinari iz Beograda, koji pokušavaju istom argumentacijom da sada vrate tu stvar, a nisu hteli da se upoznaju ni sa čim… Samo žele poziciju u Beogradu“, zaključio je Dodik.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala